open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici zaredali pauze, još nema dogovora o osudi ubijanja civila u Gazi, "u gabuli su" bez etičkog kodeksa
Samo što je današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela, "udarilo" se po pauzama.
26.10.2023. u 13:21
get url
text
Zastupnički dom FBiH, Parlament FBiH
Zastupnički dom FBiH, Parlament FBiH

Najprije je bila pauza zbog pet prijedloga za uvrštavanje u dnevni red pa je ta pauza bila mnogo duža od polusatne, koja je data. U nastavku sjednice je data ponovo pauza od "pola sata" kako bi se usaglasili prijedlozi SDA i "Trojke" i koalicionih partnera o Gazi, kao da to nisu mogli učiniti na prethodnoj pauzi.

Almedin Aliefendić je u ime Kluba zastupnika SDA predložio Deklaraciju o stradanju civila na području Gaze a "Trojka" i koalicioni partneri Rezoluciju o pružanju pomoći civilnom stanovništvu Gaze.

Za uvrštavanje na dnevni predložen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima (Admir Čavalić), zatim zastupnik Belmin Zukan (SDP) je tražio da se u dnevni red uvrsti tačka o trenutnoj situaciju o radu radnih tijela u Zastupničkom domu FBiH...

Zastupnici Ivica Šarić (SDA) i Mirza Čelik (DF) su skrenuli pažnju kako je potrebno što prije izraditi etički kodeks bez kojeg Etička komisija ne može raditi.

- Da vas upozorim, vas rukovodstvo, da nemamo etičkog kodeksa. Dolazim iz Etičke komisije. Pozivate se na to da se svi zastupnici trebaju pridržavati etičkog kodeksa. Apelujem da se što prije izradi etički kodeks i da se tačke delegirane od Etičke komisije stave na dnevni red Parlamenta - kazao je Čelik.

Edina Gabela (SBiH), koja vodi sjedicu, je kazala da postoje tačke Etičkog kodeksa koje nisu stavljene van snage.

- Te tačke koje su stavljene van snage nam najviše trebaju. Postoji rok do kada treba biti izglasan etički kodeks. Ne želim da se blamiram sa prijavama. Recite mi koji je rok kada će biti gotovo. Nemamo uvjete da djelujemo, u gabuli smo koja nam ne treba - kazao je ljutito Ivica Šarić, predsjednik Etičke komisije Zastupničkog doma FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.