open-navfaktor-logo
search
Zajednička izjava
Zastupnici u Bundestagu upozoravaju: Akcije Dodika i Čovića imaju za cilj da unište BiH, pozivamo vladu...
Zastupnici stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu pozvali su njemačku vladu da pruži veću podršku državi Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.
01.06.2022. u 17:05
get url
text

- Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne.

Konkretno, političke akcije etničkih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom različitog stanovništva - poručio su zastupnici ističući da je ovo "prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi, da je to neprihvatljivo i zahtijeva "odlučan, čvrst otpor" Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

VEZANI TEKST - Mehmedović oštro Juratoviću: Dosta je izjednačavanja, Izetbegović nije isto što su Dodik i Čović

Zastupnici pozivaju vladu da izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija, te da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje "podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine".

Pored toga, od političkih lidera Srbije, u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, te i Hrvatske, naglašavaju njemački zastupnici u zajedničkoj izjavi, treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te na podršku Njemačke za operaciju EUFOR Althea u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.