open-navfaktor-logo
search
Upitna provedba
Zastupnici "Trojke" u PSBiH pozdravili donošenje presude Suda u Strazburu
Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke i Naroda i Pravde u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozdravili su donošenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića, ali su problematizirali način implementiranja te presude.  
28.08.2023. u 19:07
get url
text

Zastupnik SDP-a u PSBiH Albin Muslić istakao je danas u pauzi sjednice da BiH treba raditi na uklanjanju svakog oblika diskriminacije.

Tvrdi da u postoji veći broj presuda te da očekuje da će vlasti u BiH raditi u skladu sa predmetnim presudama i da će težiti usvajanju propisa u skladu s njima.

- Trebamo pokušati zajedno sa svima onima koji odlučuju u BiH da iznađemo adekvatan pravni okvir kako bi izvršili presude - zaključio je Muslić.  

Zastupnica Naše stranke u PSBiH Sabina Ćudić izrazila je zadovoljstvo zbog presude o kojoj je, kako kaže, raspravljala u okviru neformalnih susreta u Vijeću Evrope kao članica delegacije BiH.

- Mnogi su govorili da su prijedlozi izmjena Ustava i reformi Naše stranke nerealni. Ali sada se ipak ispostavlja da ćemo se vratiti nekom obliku rješenja koje je predložila Naša stranka i koje su još uvijek u parlamentarnoj proceduri. Na neki način, i ovu presudu doživljavam kao vjetar u leđa prijedlozima naše stranke - kazala je Ćudić.

Presuda, dodala je, olakšava pregovaračku poziciju, ali je s druge strane svima poznato da je proteklo deset godina od presude u slučaju Sejdić-Finci s kojom s mnogo mešetarilo.

Zastupnik Naroda i Pravde u PSBiH Nihad Omerović kazao je da je presuda afirmirajuća, ohrabrujuća te da je garant da postoje institucije u okviru evropskog zakonodavstva koje su garant zaštite ljudskih prava. Siguran je da će u političkom smislu presuda dati podstrek kada je u pitanju demokratizacija biračkog prava.

- Ono što ja vidim kao problem je implementacija te presude, a to je bio problem i u ranijim presudama. Na kraju će se sve svesti na političku volju - ocijenio je.

Naglšava da je stav Naroda i Pravde nedvosmislen te da su u prijedlogu ustavnih promjena imali prijedloge jedne izborne jedinice kada je u pitanju izbor jednog od članova Predsjedništva BiH i da se taj prijedlog u mnogim tačkama preklapao s najnovijom presudom.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević, koji je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, žalio se Sudu, jer tokom Općih izbora 2022. godine nije mogao glasati za kandidate za Predsjedništvo BiH i indirektno za Dom naroda BiH, a koji na najbolji način predstavljaju njegove političke stavove, jer nisu pripadnici tri konstitutivna naroda niti žive u "pravom" entitetu.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.