open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Zastupnici SP-a odgovorili svom predsjedniku Đokiću: Nećete nas utišati, ovo je dokaz vaše bahatosti
Zastupnici Socijalističke partije (SP) u Narodnoj Skupštini RS-a saopćili su danas da su jedinstveni u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i energetike RS-a Petra Đokića, uprkos "predstavama za javnost i nestatutarnim isključenjima u režiji predsjednika partije".
24.01.2020. u 14:24
get url
text
Zastupnici Socijalističke partije
Zastupnici Socijalističke partije

Šef kluba poslanika Maksim Skoko, te zastupnici Andrea Dorić, Goran Selak, Savo Vulić i Risto Marić, ističu da su istrajni u odluci da ne prihvataju samovolju i srozavanje ugleda partije, te da su današnja "isključenja" samo plod želja onih kojima smetaju pozitivne promjerne i moralna obnova partije.

- Od nas pet zastupnika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na Statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji – kazao je šef Kluba zastupnika SP Maksim Skoko.

Zastupnik i predsjednik Gradskog odbora SP-a Banja Luka Goran Selak rekao je da zastupnici ne pridaju mnogo pažnje medijskim predstavama, te da je to samo jedan od vidova pritiska da se ne priča o odgovornosti ministra rudarstva i energetike.

- Činjenica je da smo uputili zahtjev premijeru za smjenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promijene. Pošto nije bilo sjednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtjevima – kaže Selak.

Zastupnik Andrea Dorić kaže da postoji jedinstvo u SP-u po pitanju traženja odgovornosti kadrova za obavljanje povjerenih funkcija, te da Klub zastupnika SP-a nastavlja sa planiranim aktivnostima, dok je zastupnik Savo Vulić naglasio da je očigledno da je Klub zastupnika prepoznao stvaran problem.

- Vjerujem da je mnogim članovima partije sada jasnije zbog čega smo pokrenuli inicijativu i uputili zahtjev za smjenu Petra Đokića. Ovo što je danas izrežirano dovoljno govori da smo bili apsolutno u pravu – kaže Vulić.

Zastupnik Risto Marić potvrdio je da ničim nije narušeno ni jedinstvo ni buduće djelovanje Kluba zastupnika, koji će ostati istrajni u zahtjevima za smjenu ministra Petra Đokića, ali i za nastavak moralne demokratske obnove u partiji koja je očigledno neophodna za dalji rast i razvoj Socijalista u entitetu RS.

- Petar Đokić ovim zloupotrebljava funkciju predsjednika partije i samu Socijalističku partiju da bi se spasio odgovornosti i kršenja zakona na poziciji ministra – kaže Marić.

Petar Đokić je na današnjoj konferenciji za medije objavio isključenje šefa Kluba zastupnika Maksima Skoke, predsjednika Gradskog odbora Banja Luka Gorana Selaka i predsjednika regije Krajina iz SP-a Milenka Savanovića, zbog zahtjeva Kluba prema premijeru Radovanu Viškoviću za smjenu Đokića sa pozicije ministra rudarstva i energetike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.