open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zastupnici obavili raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o PDV-u
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je danas na sjednici principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predložili zastupnici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.
24.07.2023. u 16:55
get url
text

Jedan od predlagača zakona Mladen Bosić je kazao da je predloženi zakon tehničke prirode, mijenja limite koji su postavljeni u zakonu o PDV-u.

- Limit za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM diže na 100.000 KM i obavezu predaje izvještaja i plaćanja PDV-a za obveznike pomjera sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca - kazao je Bosić.

Predlagači su u obrazloženju predloženih rješenja naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreznih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poreznu prijavu.

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.    

Pomjeranje nije dobro formulisano

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca RS-a pozvali su zastupnike državnog Parlamenta da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Zastupnik Milorad Kojić (SNSD) je kazao da dio zakona u kojem se predviđa pomjeranje sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca, nije dobro formulisano.

- Tu smo morali da stavimo da li je to 28. u mjesecu, s obzirom na to da februar ima 28 dana, i da na taj način odredimo tačnu granicu, jer sigurno da zakonodavac svojevremeno kada je donosio ovaj zakon nije napamet stavio do 10. u mjesecu - smatra Kojić.

Prema njegovom mišljenju, ovo može da stvara određene zabune, posebno kod onih koji vode knjigovodstvo u tim preduzećima.

Zastupnik Nihad Omerović (Narod i pravda) je kazao da daje podršku predloženim izmjenama, naročito u smislu dizanja vrijednosti za ulazak u PDV sa 50.000 KM na 100.000 KM.

- Možda, da smo imali neku kvalitetniju analizu koja bi bila sačinjena od Uprave za indirektno oporezivanje, možda je ta vrijednost mogla ići i na 150.000 KM. Ali mislim da je i ovo nekakav kompromisan iznos, kompromisna vrijednost za ulazak u PDV - naveo je Omerović.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH) je ocijenio da je dobar zakon, dobra namjera.

- Prošli put kad je bio u proceduri, nažalost, nismo imali podršku Uprave za indirektno oporezivanje. Nadam se da će sada biti. Podržat ćemo ga u prvom čitanju. Ne bi bilo loše da se razmotri i pitanje zatezne kamate na kašnjenje u plaćanju PDV-a, jer je ona bila sastavni dio ovog paketa prošli put, gdje je matematički dokazano da je praktično jeftinije uzeti komercijani kredit za plaćanje PDV-a, nego plaćati zateznu kamatu - kazao je Magazinović.

Zastupnik Čedomir Stojanović (Demokratski savez - DEMOS) je kazao da je predloženi zakon, s aspekta privrede, dobar.

- Želim da protumačim ovaj dio vezan za 50.000 KM i 100.000 KM. Mislim da je to stvar koju treba podržati - naveo je Stojanović.

Zastupnici su okončali raspravu o predloženom zakonu.

Izmjene Zakona o VSTV-u

Nakon jednosatne pauze uslijedilo je razmatranje principa Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

U dosadašnjem toku sjednice zastupnici su obavili raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se jačaju kapaciteti ove institucije.

Na dnevnom redu današnje sjednice našao se i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić, sa mišljenjima Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za ljudska prava koje su dostavile negativno mišljenje o predloženom zakonu.          

Ovaj prijedlog zakona ima za cilj da BiH liberalizira pitanje povrata državljanstva za dio građana koji žele ponovo steći državljanstvo BiH, a kojima se to iz određenih neopravdanih razloga onemogućava u postojećem zakonu, naveo je predlagač. 

Zastupnici nisu imali inters za diskusiju o negativnim mišljenjima komisija, te će se o njima izjasniti na kraju sjednice, kada bude izjašnjavanje o svim tačkama dnevnog reda.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.