open-navfaktor-logo
search
Iz pozicije u opoziciju
Zastupnica u Skupštini TK: Zumra Begić napustila SDA i prešla u SDBiH
Zastuptupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić, odlučila je napustiti ovu stranku i preći u redove Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH). Na taj način Klub zastupnika SD BiH umjesto dva, imat će tri zastupnika.
06.03.2024. u 13:02
get url
text
Predstavljanje Zumre Begić u SD BiH
Predstavljanje Zumre Begić u SD BiH

- Napuštam SDA čija sam članica bila od 1993. godine. Razlog napuštanja je nerazumijevanje s određenim brojem osoba koje su u organima stranke, u Gradskom odboru Tuzla i Kantonalnom odboru, kao i neslaganje sa politikom koju provode. Stavljanje ličnog interesa ili određene grupe, ispred interesa zajednice, odnosno građana ili stranke u cjelini, osnovni je razlog našeg političkog razilaženja - rekla je danas Zumra Begić.

Zumra Begić

Dodala je da je odluku o napuštanju SDA definitivno donijela nakon posljednjih unutarstranačkih izbora, posebno u organizacijama žena Gradskog odbora SDA Tuzla i Kantonalnog odbora, kada su, kako je navela, "grubo narušena pravila izbornog postupka, nije poštovan Statut, čime se definitivno gubi demokratija u stranci".

Dobrodošlicu u SDBiH Zumri Begić poželio je predsjednik ove stranke Husein Tokić, koji je i sam skupštinski zastupnik u TK.

- SD raste od svog Kongresa, a očekujemo priliv novih vijećnika, kao i zastupnika u Skupštini TK. Mislim da se s ovim što se dešava približavamo izbornom rezultatu iz 2020. godine kada smo bili treći politički subjekt (u Tuzlanskom kantonu, op. a.). Mi nudimo dobar tim, dobru organizaciju i sistem u kojem se demokratski donose odluke - rekao je Tokić.

U kuloarima se uveliko spekulira da će i Jakub Suljkanović, bivši premijer TK i bivši član Pokreta demokratske akcije i SDA, također preći u SD. Tokić je govorio o tome, ali i budućem djelovanju ove stranke, koja je trenutno dio opozicije u Skupštini TK.

- Tačno je da Jakub Suljkanović, u ovom momentu kao samostalni zastupnik, ima veoma dobru saradnju s Klubom SD-a i takav način saradnje će se nastaviti i ubuduće. SD je ozbiljna stranka koja ima program i način rada. Nismo spremni biti u vlasti u kojoj interesi građana nisu iznad interesa pojedinaca. Nismo spremni biti u vlasti gdje ćemo gledati sa strane šta se sve dešava na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, gdje su neke zdravstvene usluge bile bolje u ratu nego sada. Nismo spremni biti dio vlasti kada je Međunarodni aerodrom Tuzla pred zatvaranjem. Nismo spremni biti u vlasti ako nema ozbiljnih infratsrukturnih programa. Ukoliko s nekim nađemo zajednički interes oko programa, nije isključeno da podržimo takvu skupštinsku većinu - rekao je Tokić.

On je istakao da su postojali kontakti sa različitim stranakama, ali da se u ovom momentu ne vode nikakvi ozbiljni razgovori o ulasku u vlast.

S odlaskom Zumre Begić u SD BiH, većina u Skupštini TK broji 19 ruku, a čine je 15 zastupnika SDA i četiri zastupnika Demokratske fronte. Za minimalnu većinu potrebno je 18 zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.