open-navfaktor-logo
search
Posljednji bio 2013.
Zašto popisa stanovništva u BiH nema ni na vidiku, jesu li "ustavne nadležnosti" problem RS-u?
U Bosni i Hercegovini ove godine neće biti održan popis stanovništva, iako bi se po pravilu trebao provesti svakih 10 godina, posljednji je održan 2013. 
12.07.2023. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Kada će biti popis stanovništva u BiH: Država ostaje bez mladog i školovanog kadra, a zakon od 2019. na čekanju

U članu 8. Zakona o statistici Bosne i Hercegovine koji se tiče popisa stanovništva navodi se sljedeće: 

- Kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava BiH, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma.

A državni organi, preciznije koalicija koju čine "Trojka" (SDP, NS i NiP), SNSD i HDZ to nemaju u planu jer budžetom BiH za 2023. godinu nije ni predviđen novac za te aktivnosti. Tome je trebalo prethoditi, tako nalaže procedura, usvajanje zakona u državnom parlamentu, a čemu bi opet prethodilo usaglašavanje u Vijeću ministara, eventualne korekcije u resornom Ministarstvu civilnih poslova...

Sve ove pobrojane stavke iziskuju mnogo vremena, što znači da je teško očekivati popis stanovništva prije, u najboljem slučaju, 2025. godine. Evropska praksa je održavanje popisa stanovništva svakih 10 godina, a BiH je nakon agresije u periodu od skoro tri decenije održala samo jedan?! 

Redovno održavanje popisa stanovništva jedan je i od zadataka koje je pred BiH postavila Evropska unija.

- Rezultati popisa stanovništva su ključni element ekonomskog i socijalnog planiranja što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende - poručeno je svojevremeno iz EU-a dok se godinama čekalo na zvaničnu objavu rezultata popisa iz 2013.

I u ovom slučaju o svemu odlučuje politika. "Trojka" ne spominje popis, HDZ se bavi "legitmnim predstavljanjem", a iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kažu da nisu protiv novog popisa, ali i ovdje traže "uvažavanje ustavnih nadležnosti i uređenja RS-a i BiH kako se ne bi ponovile negativnosti koje su pratile popis 2013."

A šta to znači treba se sjetiti kraja 2016. kada je entitetski zavod za statistiku RS-a objavio svoje rezultate popisa iz 2013. Tada je RS odbacio rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer nisu, kako su istakli, "vjerodostojni". Iza ovog stoji samo opasna praksa da u RS-u glume državu i negiraju i odbacuju odluke koje dolaze s nivoa BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.