open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zašto je zaustavljena gradnja luksuzne zgrade tuzlanske firme u općini Centar
Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar, na prijedlog općinskog načelnika Srđana Mandića, stavljena je van snage odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana (RP) Gradski park "Crni vrh" u Sarajevu.
08.12.2023. u 12:00
get url
text
Općina Centar - RP Crni vrh
Općina Centar - RP Crni vrh

Zašto je spriječena gradnja stambene zgrade u ulici Omera Stupca, kada je Općinsko vijeće u prošlom sazivu odobrilo da se realizuje ovaj projekat?

- Ova odluka je bila populističke naravi i grupa građana koji žive u ovom dijelu općine Centar nisu bili saglasni da se na tom mjestu pravi zgrada, iako je Zavod za izgradnju KS dao pozitivno mišljenje za gradnju zgrade. Firma Deling Invest iz Tuzle je vlasnik parcele na kojem se trebala graditi zgrada i izgleda da je jedini problem što ova firma nije iz Sarajeva pa ovaj regulacioni plan nije prošao na javnoj raspravi, pa su Naša stranka i NiP zahtjevalali da se ovaj regulacioni plan stavi van snage.

Mislim da to nije dobra poruka prema investitorima, jer se radi o ozbiljnoj firmi za razliku od nekih naših investitora koji odmah počnu praviti zgradu ne osvrćući se ni na što – izjavio je za Faktor Muhamed Muharemović, zastupnik SBiH-a, stranke koja je bila suzdržana prilikom glasanja o izmjeni i dopuni RP Gradski park "Crni vrh".

Građani su se pobunili protiv gradnje novog objekta i to je navodno bio razlog da se zaustavi ovaj projekat, smatra Hamdija Hasanović, zastupnik SDA u Općinskom vijeću Centar.

- Općinsko vijeće Centar većinom glasova odlučilo je da se RP "Crni vrh" poništi. Ovaj projekat je prihvaćen u vrijeme predhodnog saziva Općinskog vijeća, ne znam da li je ovo počela predizborna kampanja, ali se stekao utisak da se zaustavljaju svi projekti koje je pokrenula predhodna vlast u Centaru. Uz to Općina je predvidjela da na privatnom zemljištu Deling Investa izgradi park. To nema logike – ističe Hasanović.

Kompanija Deling Invest planirala je graditi stambeni kompleks koji se sastoji od četiri velike luksuzne vile na više spratova, sa zajedničkom garažom u ulici Omera Stupca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.