open-navfaktor-logo
search
Onkološki bolesnici
Zašto FBiH još nema centar za limfedem: Jedan ljekar i fizioterapeut godinama liječe najteže pacijente
Jučer smo bili kod Amele Sofić, ministrice zdravstva Kantona Sarajevo, koja nam obećala je da će se u narednom periodu otvoriti prostor gdje će se raditi fizikalna terapija za limfedem, kaže Senka Fejzović, predsjednica Udruženja "Renesansa"
27.08.2019. u 21:26
get url
text

Federacija BiH jedina je na Balkanu koja još uvijek nema centar za limfedem, a što je još gore, ne zna se ni kada će ga dobiti.

Kazala nam je to Senka Fejzović, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od raka dojke "Renesansa", dodajući kako je veći bh. entitet jedini na Balkanu koji nema ovaj centar, dok on u RS-u postoji.

Senka Fejzović

Kolika je potreba za ovakvim jednim centrom možda najbolje govori činjenica da 49 posto operisanih od karcinoma dojke, na osnovu provedene studije, imaju problem limfedema, pa bi se on, osim u Sarajevu, kako kažu u ovom Udruženju, trebao otvoriti i u ostalim većim gradovima, poput Mostara, Zenice, Bihaća.

- Jučer smo bili i kod Amele Sofić, ministrice zdravstva Kantona Sarajevo, koja nam obećala je da će se u narednom periodu otvoriti prostor gdje će se raditi fizikalna terapija za limfedem - kaže Fejzović.

Nismo naišli na razumijevanje

Članovi Udruženja "Renesansa" godinama se, kako kažu, bore sa vlastima kako bi se iznašla sredstva za otvaranje jednog ovakvog centra.

- Mi smo i sa prošlim sazivom vlasti, kada je na čelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo bila Zilha Ademaj, razgovarali o ovoj temi. Dva puta smo bili kod nje na sastanku, ali nismo naišli na razumijevanje - naglasila je Fejzović.

Limfedem je nuspojava operacije različitih vrsta karcinoma, među kojima su karcinom dojke, štitne žlijezde, limfnih čvorova, melanoma, maternice, jajnika, prostate, testisa... koji se manifestira kao pojava otoka jednog dijela tijela, a koji ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

{$galerijaFotografija}

- Nakon operacije melanoma često se javlja limfedem ruke ili noge, a poslije operativnog zahvata raka štitne žlijezde i glasnica - limfedem lica. Limfedem zahvata donje ekstremitete nakon operacije maternice, prostate i testisa. To je tzv. sekundarni limfedem, koji je onkološkog porijekla. Međutim, veliki je broj primarnih limfedema kada se osoba rađa sa već promijenjenim limfnim sudovima, u smislu da ne postoji dovoljan broj limfnih sudova u određenoj regiji, do toga da postoje promjene u njihovoj morfologiji, pa mogu biti vrlo široki da ne mogu odraditi svoju funkciju na adekvatan načan. Zbog toga se javlja limfedem najčešće donjih ekstremiteta, jedne ili obje noge, ili na jednoj strani ruke i noge - objašnjava dr. sci, med. prim. Sabina Sarić, specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine.

Dr. Sarić godinama je jedina koja je na području Federacije BiH doktorirala na liječenju limfedema. Osim nje, kako nam je kazala, postoji još jedan fizioterapeut, educiran za pružanje usluga pacijentima iz te oblasti.

Njih dvoje godinama u Domu zdravlja Saraj Polje liječe oboljele od limfedema.

Dolaze iz Brčkog, Pala, Posušja, Višegrada

- Naši kapaciteti su jako mali, odnosno nedostatni. Promjene nam trebaju na svim poljima, od povećanja kadra, prostora, do opreme. Mi godinama sa kapacitetima kojima raspolažemo, liječimo ljude, ali to, u uvjetima u kojima radimo, nije nimalo lak posao. Podhitno nam je potreban centar za liječenje limfedema u kojem će se teškim bolesnicima moći pružiti adekvatna i potpuna ljekarska usluga - naglašava Sarić, koja je zajedno sa predstavnicima Udruženja "Renesansa" bila na sastanku sa ministricom zdravstva.

Saznajemo da, osim oboljelih sa područja Kantona Sarajevo, u Dom zdravlja Saraj Polje dolaze da se liječe i pacijenti iz cijele BiH - Brčkog, Pala, Posušja, Kaknja, Višegrada, Foče...

- Mi u toku radnog vremena možemo primiti četiri osobe, jer je više nemoguće. Samo liječenje jednog pacijenta traje najmanje, tri sedmice, do 30 dana. Lako je na osnovu ovoga sabrati sa koliko pacijenata godišnje možemo raditi - istakla je Sarić.

limfedem3.png
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.