open-navfaktor-logo
search
Entitet glumi državu
Zakon o poljoprivrednom zemljištu: Vijeće naroda RS-a odbilo Bošnjake, slučaj ide pred Ustavni sud BiH
Vijeće naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odbilo je amandmane predstavnika bošnjačkog naroda na izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potvrdio je za Faktor Alija Tabaković, delegat iz Kluba Bošnjaka u ovom organu.
06.10.2022. u 15:26
get url
text

- Nije nas iznedila ova odluka. Sada sve ide na Zajednička komisiju NSRS-a i Vijeća naroda RS-a, gdje će vjerovatno biti isti epilog. Međutim, nećemo odustati i u slučaju takve odluke, obratit ćemo se Ustavnom sudu RS-a. S obzirom na činjenicu da je Ustavni sud RS-a pod direktnom političkom kontrolom vlasti, ovaj predmet će doći do Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - kazao je Tabaković.

Naglašava kako se Ustavni sud BiH već bavio ovom temom.

- Ustavni sud BiH je 2020. godine svojom odlukom definisano da je svo poljoprivredno zemljište u svojini države, a ne entiteta. Poništio je odredbe entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2019. godine u kojem se RS navodila kao vlasnik zemljišta u tom bh. entitetu. Zato ćemo podnijeti apelaciju u ovoj instituciji - istakao je Tabaković.

VEZANI TEKST - Odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu stupila na snagu

Osvrnuo se i na pojedine medijske navode kako politički predstavnici Bošnjaka u RS-u nisu stavili veto na usvojeni Zakon o legalizaciji.

- U tom zakonskom dokumentu nije postojao nijedan član koji bi ugrožovao vitalni interes Bošnjaka. Naprosto, ovdje se radi o legalizaciji objekata, a o ne vlasništvu zemljišta - poručio je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.