open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Zakazana sjednica: SDP uspio skupiti minimalnu većinu u Gradskom vijeću Tuzle
SDP je uspio prikupiti minimalnu većinu u Gradskom vijeću Tuzle, nezvanično saznaje Faktor.
12.01.2021. u 14:48
get url
text

Većinu će činiti osam vijećnika SDP-a, predstavnik nacionalnih manjina Nedžad Jusić, tri vijećnika SBB-a, dva Tuzlanske alternative (TA), a dva vijećnika Demokratske fronte (DF) donijeli su prevagu i upotpunili 16 ruku.

Kako saznajemo iz tuzlanskog DF-a, vijećnici Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić, odlučili su da se priključe većini, ali odluku ulasku u koaliciju, do sada, nije donio Gradski odbor stranke.

Sekretar Gradskog vijeća Tuzla Slađana Krajina potvrdila je za Faktor da je konstituirajuća sjednica zakazana za četvrtak u 9.30 sati u velikoj sali Narodnog pozorišta Tuzla.

- Vijećnici će dati svečanu izjavu, a zatim će biti izabrno rukovodstvo te četiri radna tijela, odnosno komisije - kaže Slađana Krajina.

Kako saznajemo, većina je predložila da Nataša Perić iz SDP-a ostane predsjedavajuća Gradskog vijeća, a da njena stranačaka koleginica Ana Pejić bude zamjenica.

Nova većina danas je odlučila i o raspodjeli pozicija u komisijama po strankama. Komisiju za statutarna pitanja činit će dva člana iz SDP-a, od kojih će jedan biti predsjednik te po jedan član iz SDA, SBB-a, TA, DF-a i HDZ-a.

U Komisiji za izbor i imenovanja bit će dva SDP-ovca od kojih jedan predsjednik, a pored njih i vijećnici iz SBB-a, DF-a, TA i HDZ-a.

Mandatsko–imunitetsku komisiju predvodit će vijećnik SDA, a članovi će biti iz DF-a, Platforme za progres (PzP), HDZ-a, Naše stranke (NS), SBiH i SBB-a.

I na kraju, Komisijom za ekonomske odnose poredsjedavat će vijećnik iz SBB-a, a članovi će biti dva vijećnika SDP-a te po jedan iz DF-a, TA, PDA i PzP-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.