open-navfaktor-logo
search
Pravni savjet
Zahtjev pripremljen: SDA će osporiti Dodikov zakon o imovini pred Ustavnim sudom BiH
Pravni savjet Stranke demokratske akcije na jučerašnjoj sjednici pripremio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a.  
29.12.2022. u 07:59
get url
text

Zahtjev će biti podnesen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čim bude objavljen u Službenom glasniku RS-a.

VEZANI TEKST - Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH: RS nema nadležnost da regulira pitanje državne imovine

Kako je za Faktor potvrdio član Pravnog savjeta i delegat u Vijeću naroda RS-a Dževad Mahmutović, zahtjev će podnijeti Ustavom ovlašteni podnosilac iz SDA. 

- Ustavni sud BiH nema prostora da mijenja svoj raniji stav. Visoki predstavnik neće reagirati jer mu je Dodik zaprijetio da se ne ustručava da donosi odluke koje se tiču entiteta RS - kaže Mahmutović. 

Ovaj zakon bio je već jednom usvojen u Narodnoj skupštini RS-a, ali ga je u aprilu suspendovao visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage. Odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Zlatko Miletić) Ustavni sud je utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti najavili su i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić. 

VEZANI TEKST - Dodik Paddyja Ashdowna nazvao smradom: S partnerima ćemo razgovarati, ali oko imovine nema dogovora

- Kao predsjednica Ustavnog suda, ne mogu i ne želim komentirati izjave političara. Ustavni sud ne može utjecati na to da li će političari poštivati odluke Ustavnog suda. Ono što može je, eventualno, utvrditi da neka odluka Ustavnog suda nije provedena i o tome obavijestiti Tužilaštvo BiH na daljnje postupanje. Ustavni sud je donio odluke o tom pitanju, u kojima je utvrdio da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet zakona o nepokretnoj imovini, a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, jer je to nadležnosti BiH.

U svojoj posljednjoj odluci U-10/22, od 22.9.2022. godine, Ustavni sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka, zbog čega smatra da RS nema nadležnost da regulira ovu materiju. Iako se na nivou BiH ovo pitanje pokušalo riješiti putem formiranja Komisije za državnu imovinu, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost te pozitivna obaveza da država BiH to pitanje riješi što je prije moguće - istakla je predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić u razgovoru za Anadolu Agency.

VEZANI TEKST - SDA: Odluka NSRS-a je novi pokušaj razvlašćivanja države, ponovo ćemo zaštititi imovinu BiH

Naglasila je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i njihovo neizvršavanje ili sprečavanje izvršavanja od nadležnih organa javne vlasti u BiH predstavlja krivično djelo prema članu 239 Krivičnog zakona BiH.

Podsjetimo, "Osmorka" u sporazumu o formiranju vlasti koji je potpisala sa SNSD-om i HDZ-om BiH nije insistirala na pitanju rješavanja imovine, odnosno usvajanja zakona u Parlamentu BiH. Vojna i državna imovina, tek usputno, u samo po jednoj rečenici spominju se u sporazumu "Osmorke" i HDZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.