open-navfaktor-logo
search
Dobio aplauze
Vučić u Banjoj Luci: Za Srbiju ne postoje sankcije koje je SAD uveo protiv rukovodstva RS-a
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas u Banjoj Luci sankcije koje je SAD uveo protiv rukovodstva RS-a, te podvukao da Srbija smatra da politika sankcija uvijek proizvodi pogrešne efekte.
04.08.2023. u 14:30
get url
text

- Sankcije smatramo neprimjerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira na to što smo mala zemlja, Srbija će se odnositi prema sankcionisanima kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje i nećemo ih primjenjivati niti se saglasiti sa onima koji su te sankcije uveli – rekao je Vučić danas u Banjoj Luci, nakon čega je uslijedio aplauz prisutnih.

Rekao je da je to jedina pravična i časna odluka, te dodao kako će Srbija zbog toga trpjeti sankcije, ne direktne, ali indirektne.

- Mi ćemo sa vama nastaviti da sarađujemo, a posebno jer smo uvjereni da te sankcije nikome neće donijeti dobro nego samo narušiti naše povjerenje prema takvoj zemlji koja sankcije donosi isključivo protiv našeg naroda – kazao je Vučić.

Vučić je, međutim, poručio da sankcije SAD-a nisu dječija igra i da se ne može govoriti da se ništa nije dogodilo.

- To su za nas teške, a ne lake stvari. Ali mislim da je dovoljno jasno, kad vidite protiv koga su sankcije usmjerene, pa da bude dovedeno u pitanje i nepristrasnost i objektivnost onih koji su sankcije uvodili – rekao je Vučić.

Poručio je da su u Srbiji dobrodošle sve osobe koje su pod američkim sankcijama.

- Nikakav problem u Srbiji nećete imati i mi ćemo sa vama nastaviti da sarađujemo, a uvjereni smo da te sankcije nikome neće donijeti dobro – rekao je Vučić.

Srbija poštuje i poštovat će sve norme Dejtonskog sporazuma

Vučić je kazao da Srbija poštuje povelju UN-a i međunarodno pravo.

- U skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovat će sve norme Dejtonskog sporazuma iz kojih je proistekao Ustav BiH, kao temelje BiH sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. U skladu sa tim Srbija je poštovala i poštovat će teritorijlani integritet BiH i dva entiteta unutar BiH i prema tome svaki dogovor tri konstitutivna naroda i parlamenata dva entiteta.

Očekujemo da na isti način BiH poštuje teritorijlani integritet Srbije u skladu sa međunarodnim normana i rezulucijom proisteklom iz Povelje UN-a, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Vijeću Evrope ali smo zamolili naše prijatelje u Bosni i Hercegovini da ubuduće pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije, na isti način kao mi prema BiH – rekao je Vučić

Vučić je kazao da Srbija ima dobru i plodonosnu saradnju "sa RS-om i BiH".

- Mi ne bježimo od poštovanja i pijeteta prema žrtvama svih naroda i bošnjačkog i hrvatskog i svakog drugog, i da smo uvijek i svakog trenutka spremni da iskažemo poštovanje prema tuđim žrtavama, ali to ne znači da smo spremni da prešutkujemo srpske žrtve – kazao je Vučić.

Podvukao je da Srbija želi najbliže moguće odnose ne samo sa RS-om, nego i sa Bošnjacima i Hrvatima i drugim narodima koji žive u BiH.

Upitan o stavu u vezi s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom, odnosno za odgovor na Dodikovu inicijativu da će sa Srbijom vidjeti može li se "izgraditi zajednički stav da Schmidt nije imenovan u skladu sa procedurama" Vučić je odgovorio:

- Veoma pažljivo sam slušao šta govori Dodik. Mi smo razgovarali jučer u manastiru Osovica o svemu tome i dogovorili da o određenim stvarima govorimo javno, a o određenim stvarima da ne govorimo. To vam je moj odgovor -  kazao je Vučić na novinarsko pitanje.

RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio danas da je cilj da specijalne veze RS-a i Srbije budu još sadržajnije, te da imaju više projekata.

- RS i Srbija imaju najbolju moguću saradnju i ona nije uperena protiv nekog trećeg ovdje u BiH kao što možemo da čujemo ovih dana, čak osporavanja sastanaka i dogovora oko važnih pitanja – dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokušava da "drži lekcije ne samo o historiji nego i o budućnosti", osporavajući Dejtonski sporazum kao onaj koji je "urušio neku njegovu Republiku BiH".

Ocijenio je da od Bećirovića dolazi patološka situacija, pa umjesto saradnike traži neprijatelje.

Dodik je rekao i da su razgovarali o sankcijama "koje nisu jednostavne i lake i koje dolaze od najveće zemlje svijeta", a koja, izjavio je Dodik, u kontinuitetu vodi antisrpsku politiku, zadržavajući negativan stav prema RS-u i Srbiji, "a počela je još sa raspadom bivše Jugoslavije, učevotvala u bombardovanju RS-a i Srbije…".

- Ta ista sila pokušava da izvrne Dejtosnki sporazum. SAD nije jedini garant Dejtonskog sporazuma niti jedini tumač, ali unilateralno pokušavaju djelovati, po nalozima iz Sarajeva, dovodeći RS i Srbiju u negativnu stranu – kazao je Dodik.

Govorio je i o tome da u BiH dolazi do osporavanja obilježavanja stradanja Srba, poput današnje posjete Petrovačkoj cesti i planiranog obilježavanja godišnjice "Oluje" u Prijedoru.

- Potpuno sam siguran da je Srbija prijatelj svima u BiH, poštuje njen suverenitet i teritorijalni integritet – rekao je Dodik i dodao da BiH ne može opstati izvan dejtonskog okvira.

Podrška "Otvorenom Balkanu"

Ponovio je da RS podržava inivijativu "Otvoreni Balkan" ali da je u tome spriječena zbog protivljenja koje dolazi iz Sarajeva, te dodao da sve što dolazi iz Srbije ima patološki odnos koji se zasniva na mržnji i zaustavljanju kapitalnih inicijativa, poput ove spomenute.

- A šta hoćete, otvorenu Maleziju? – upitao je Dodik.

Dodik je naveo i da se tokom Vučićevih mandata, kao nikada ranije, daje značajna pažnja obilježavanju važnih datuma u RS-u i Srbiji.

- To je nešto što ranije nije bilo. Srbi su učeni da šute o svojim stradanjima, da to ne bi povrijedilo one koji su to stradanje kreirali. Mi ćemo nastaviti da govorimo, mi moramo da govorimo – kazao je Dodik.

U Banjoj Luci danas je održana sjednica Vijeća za saradnju RS-a i Srbije kojeg čine predsjednici i premijeri, predsjednici narodnih skupština, te članovi dvije vlade.

Premijeri RS-a i Srbije potpisali su memorandum o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama, spomenik u Donjoj Gradini i u Beogradu, koji će biti istog izgleda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.