open-navfaktor-logo
search
Ping pong
Vrhovni sud FBiH predmet o smjeni NO KCUS-a vratio ponovo Kantonalnom sudu u Sarajevu
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine se očitovao o zahtjevu koji mu je uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a tiče se preispitivanja rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu u vezi sa smjenom Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
08.03.2024. u 11:14
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

Prema riječima Izmira Hadžiavdića, koji je bio predsjednik u smijenjenom Nadzornom odboru, Vrhovni sud FBiH je predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu.

- Očitujući se na zahtjev za preispitivanje rješenja, Vrhovni sud Federacije BiH je vratio predmet na ponovno odlučivanje, zbog nekih proceduralnih propusta Kantonalnom sudu Sarajevo - kazao nam je Hadžiavdić, koji je sekretar Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i koji se žalio sudu na nezakonitu smjenu u Nadzornom odboru.

Upitali smo ga kako gleda na cjelokupnu situacuju.

- Vjerujte, ne znam šta da kažem. Imao sam priliku da vidim tu odluku Vrhovnog suda FBiH. Nije mi jasno šta želi Sud, valjda će Kantonalnom sudu biti jasno - kazao je Hadžiavdić za Faktor.

VEZANI TEKST - Kantonalni sud u Sarajevu naložio Vladi FBiH da vrati stari Nadzorni odbor KCUS-a

Kantonalni sud u Sarajevu 28. decembra 2023. godine je donio rješenje u kojem stoji da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 04. oktobra 2023. godine nezakonito smijenila stari i imenovala novi Nadzorni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Premijer Nermin Nikšić i Vlada su dobili rok od 15 dana da sve vrate u prvobitno stanje, u suprotnom će biti "suočeni s udaljavanjem od dužnosti službenog lica, premijera FBiH, a po potrebi i izreći će mu novčanu kaznu".

Ovaj rok je prekršen, a Vlada FBiH je uputila Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje rješenje pa slijedom toga Kantonalni sud u Sarajevu svu dokumentaciju je prebacio Vrhovnom sudu.

Sada je sve vraćeno ponovo na Kantonalni sud.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.