open-navfaktor-logo
search
Poslodavci žele razgovor
Vlasti u KS od harača ne odustaju: Visoke komunalne takse i dalje opterećuju privredu
- Mi danas imamo samo jednu stvar koja brzo raste, a to je harač, koji ova i ovakva politika nameće ljudima - kazao je jučer na konferenciji za medije Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde.   
12.05.2022. u 09:52
get url
text

Govorio je Konaković o vlasti na višim nivoima. Međutim, o haraču koji im je nametnut nedavno su govorili privrednici u Kantonu Sarajevo. Ništa se nije promijenilo iako je sarajevska vlast deklarativno protiv povećanja iznosa komunalnih taksi. 

Nijaz Skenderagić, predsjednik Skuštine Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo (UPKS) za Faktor kaže kako novih informacija o odlukama općina da drastično povećaju komunalne takse nema.

VEZANI TEKST - Kome pogoduju povećane komunalne takse u KS: Umjesto kladionica kaznili privrednike

Naime, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo u februaru usvojila Zakon o komunalnim taksama došlo je do usvajanja odluka općinskih vijeća da drastično povećaju komunalne trakse. Ubrzo je na njihove odluke reagiralo UPKS, a zatim i Vlada KS pozivajući sva općinska vijeća općina iz Kantona Sarajevo koji su donijeli odluku o povećanju komunalnih taksi da ih hitno ponište.

- Nažalost, nemamo nikakve povratne informacije da je došlo do promjena odluka općinskih vijeća, osim jedne, Općine Stari Grad. Ostale općine su pozvale na razgovore i izrazile dekalartivnu spremnost da podrže razvoj biznisa na svoijm općinama, a u praktičnim akcijama, pa evo i ovim, i silnim parafiskalnim nametima samo se koči i ubija razvoj biznisa generalno u Bosni i Hercegovini – rekao je Skenderagić.

Do otpuštanja radnika, kako navodi Skenderagić, nije došlo.

- Nije to tako strašno da bi se sad morali radnici otpuštati, ali je to generalno loše za stvaranje poslovnog ambijenta, a pogotovo je loša poruka investitorima koji žele sa strane investirati u BiH - dodao je.

VEZANI TEKST - Poslodavci ogorčeni: Enormni rast cijena komunalne takse u KS dovest će do otpuštanja radnika

Na pitanje da li će se Udruženje odazvati pozivu općina Skenderagić odgovara potvrdno.

- Naravno, ne samo općina. Mi želimo razgovarati sa svakim ko želi dobro ovoj državi i pomoći da ima više radnih mjesta i da ljudi mogu imati bolje plaće – istakao je on.

Skenderagić kaže i to da po ovom pitanju imaju i konkretne prijedloge za Vladu FBiH, odnosno federalni nivo vlasti, ali da takvo što nikada ne dođe u parlamentarnu proceduru.

- Ta budžetska grabežljivost je postala sama sebi svrha – kaže Skenderagić i dodaje:

- Od Vlade KS, treba biti pošten, smo imali podršku i razumijevanje. Oni su to ovih dana ukidanjem doprinosa za šume praktično demonstrirali tu svoju podršku.

Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, na konferenciji za medije povodom povećanja komunalnih taksi krajem marta je kazao da su poslodavci prije donošenja Zakona o komunalnim taksama u KS imali konkretne prijedloge za sarajevsku vlast u pogledu ograničavanja maksimalne visine takse za istaknutu firmu, ali da njihov prijedlog nije prihvaćen. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.