open-navfaktor-logo
search
Čeka se Skupština
Vlada TK će 20 miliona KM kredita potrošiti na Kampus Univerziteta, zgrade za policiju, sudove...
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Planirani iznos od 20 miliona KM bit će iskorišten za finasiranje šest kapitalnih projekata, koji su trenutno u različitim fazama realizacije, a da bi kredit bio realiziran, morat će ga odboriti i Skupština TK na sjednici zakazanoj za 30. oktobar.
25.10.2023. u 16:10
get url
text
Soda so, Kampus i PU Tuzla
Soda so, Kampus i PU Tuzla

VEZANI TEKST - Vlada TK planira zaduženje od 20 miliona KM: Određeno šest velikih projekata, evo šta će se graditi

Za završetak izgradnje zgrade Policijske uprave Tuzla planirano je 1,5 miliona, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice tri miliona, izgradnju zgrada općinskih sudova u Lukavcu i Živinicama po tri miliona, rekonstrukciju zgrade Vlade TK pet miliona, kao i izgradnju, adaptaciju, opremanje i vanjsko uređenje Kampusa Univerziteta u Tuzli 4,5 miliona maraka.

Glavni projekti

U fazi izrade glavnog projekta su Kampus Univerziteta u Tuzli i objekat u kojem će biti sjedište Vlade TK.

Podsjećamo, Vlada TK do velikih protesta 2014. godine bila je smještena zgradi "Soda so" u Tuzli, koja je zapaljena i od tada je neupotrebljiva.

- Idejni projekat je završen prije nekoliko godina, a glavni projekat rekonstrukcije zgrade Vlade TK je u fazi izrade. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati završen glavni projekat, koji će zatim biti i revidiran. Tada ćemo tačno znati koliko će sve koštati. U ovom mementu iznos od pet miliona je samo okvir. Na osnovu glavnog projekta bit će rapisan tender za izvođenje radova, a plan ministarstava je da izvođač radova, nakon ulaska u posao, ima 12 mjeseci za okončanje rekonstrukcije zgrade - kaže Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Idejni projekat je urađen i za Kampus Univerziteta u Tuzli, a u toku je rad na glavnim projektima.

- Glavni projekat za zgradu u kojoj će biti smještena četiri fakulteta, trebao bi biti završen u decembru, a revidovan do januara naredne godine. Nakon toga ćemo steći uvjete da u ebruaru raspišemo tender za izvođenje radova. Dakle, na korak smo od otvaranja prvog gradilišta. Mi imamo dio sredstava koji ćemo prenijeti u narednu godinu, a 4,5 miliona KM koje je vlada predvidjela je dodatni iznos za finasiranje te prve faze gradnje. Nakon uvođenja u posao, očekujemo da bi grubi radovi mogli biti završeni za godinu, ukoliko budemo imali uredno finansiranje - kaže Damir Zenunović, prorektor za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli.

On dodaje da će u spomenutoj zgradi pod jedim krovom biti Pravni, Ekonomski, Edukacijsko-rahabilitacijski i Filozoski fakultet.

Kada je u pitanju izgradnja zgrade Policijske uprave Živinice, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića, kupljeno je zemljište, a sada se čeka da Gradska uprava završi administrativni dio posla.

- Kupljeno je zemljište Fabrike namještaja Konjuh u stečaju. Konjuh je imao obavezu da poruši objekte koju su bili na toj lokaciji u slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Već smo naložili projektantima da počnu izradu idejnog projekta. Nakon toga, s idejnim rješenjem, nadležnim gradskim službama u Živinicama podnosimo zahtjev za lokacijsku informaciju, kako bi utvrdili uvjete za dobijanje građavinske dozvole - kaže ministar Mehanović.

Sjedište Policijske uprava u Tuzli bit će smješteno u započetoj, ali nikada završenoj zgradi Kantonalnog tužilaštva TK, koja se nalazi između zgrade NLB banke i zgrade Tužilaštva TK u centru Tuzle.

- Direktor Uprave policije sutra bi trebao imati sastanak s glavnim tužiocem na temu preuzimanja objekta. Vlasnik objekta je Kanton, ali se zgrada vodi na Tužilaštvu TK. Prvo moramo dobiti pravo raspolaganja, a zatim možemo krenuti u opremanje objekta, kod kojega je završena faza grubih radova - navodi Mehanović.

Zemljište za sudove

Zgrade općinskih sudova u Lukavcu i Živinicama, navodi ministrica pravosuđa i uprave TK Nataša Marošević, u različitim su fazama realizacije.

- Skupština TK na narednoj redovnoj sjednici treba da donese odluku o kupovini zemljišta za Općinski sud u Lukavcu. Tu imamo parcelu i određenu lokaciju, a nakon toga idemo u izradu idejnog projekta, pribavljanje saglasnosti i izradu glavnog projekta. Imali smo nekoliko sastanaka na temu kupovine zemljišta za Općinski sud Živinice. Lokacija za taj sud još nije utvrđena, o tome još razgovaramo, a ono što u ovom momentu možemo sa sigurnošći reći jest da će se i u Živinicama graditi nova zgrada suda - kaže ministrica Marošević.

Dodajmo i da je u septembru 2022. godine potpisan protokol o međusobnim obavezama u procesu izgradnje zgrade Općinskog suda u Lukavcu između Vlade TK, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Općinskog suda i Grada Lukavca. Procijenjana vrijednost projekta je tri miliona KM, a Vlada TK se obavezala da će u 2022. godini izdvojiti 100 hiljada KM, a u ovoj i narednoj godini, još 1,4, odnosno 1,5 miliona KM. Tako je u ovoj godini 600 hiljada planirano za kupovinu zemljišta, glavni projekat i prateće elaborate, naknade za rentu i građevinsku dozvolu, a 800 hiljada bit će izdvojeno za nabavku izvođača radova.

Projekti za koje Vlada TK planira uzeti kredit u različitim su fazama realizacije i bit će potrebne godine da budu završeni. Međutim, iznos od 20 miliona KM neke projekte može dovesti do potpune realizacije, a neke druge, poput Kampusa Univerziteta u Tuzli, uvesti u fazu u kojoj će njihov potpuni završetak postati realnost.

{$galerijaFotografija}

Kampus-univerzitet-u-tuzli.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.