open-navfaktor-logo
search
I dalje blokade
Vijeće ministara još uvijek nije proslijedilo Nacrt budžeta Predsjedništvu BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, prije dva dana usvojilo je Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, ali ga još uvijek nije proslijedilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, saznaje Faktor. 
08.06.2022. u 11:08
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH usvojilo ovogodišnji Nacrt budžeta

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH je stvarni predlagač budžeta institucija BiH, a procedura usvajanja se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Odluku kojom se osigurava dio novca za provođenje izbora, i to 9,7 miliona KM, od Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK). Ovom odlukom, kako su upozorili iz CIK-a BiH, ne omogućava se održavanje Općih izbora 2. oktobra. 

Zbog toga je visoki predstavnik Christian Schmidt jučer upotrijebio bonske ovlasti. S obzirom da za finansiranje Općih izbora 2022 nije osigurano dovoljno novca, Schmidt je naložio da će CIK dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Također, visoki predstavnik je istakao kako se njegovom odlukom osiguravaju i trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.