open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba zakona
Verbalni delikt: Povratnik u RS kažnjen jer je glasno rekao da je "Dodik debeli krmak"
"Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha".
15.09.2023. u 14:18
get url
text

Zbog ovih glasno izgovorenih riječi Salih Nožinović, bošnjački povratnik u Zvornik, morat će platiti kaznu u iznosu od 100 KM.

MUP Republike Srpske izdao mu je prekršajni nalog jer je "glasno", ispred jednog ugostiteljskog objekta u Zvorniku, vrijeđao predsjednika RS-a Milorada Dodika, piše Istraga.

- Imenovani (Salih Nožinović) je navedenog dana (4. avgusta 2023. godine) narušio javni red i mir iz člana 7 ZORiM-a na taj način što je povišenim i drskim tonom više puta govorio ispred ugostiteljskog objekta La Scala:"Dodik je debeli krmak. Ne bojim se ni policije niti načelnika policije, već samo dragog Allaha", te je time kod lica Nikola Kukolj izazvao uznemirenost i strah - navedeno je u "opisu prekršaja".

Prekršajni nalog Policijska stanica Zvornik je izdala 27. augusta, odnosno 23 dana nakon što je Nožinović "glasno" uvijedio Dodika i tako izazvao uznemirenost Nikole Kukolja.

U članu 7. Zakona piše da "ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno izneseno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM".

U Zakonu, dakle, piše da se kazna ne može izreći ako se "uvredljivi sadržaj" odnosi na državne i druge javne organe.

Predsjednik i policija RS-a su javni organi. To, međutim, nije spriječilo MUP RS-a da napiše prekršajni nalog jer je, prema njihovom zapisniku, Salih Nožinović na drzak način govorio da je "Dodik debeli krmak".

Osim što se zloupotebljava Zakon o javnom redu i miru, vlasti RS-a su nedavno izmijenile i Krivični zakon kojim je kriminalizirana kleveta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.