open-navfaktor-logo
search
Lik i djelo generala HVO-a
Uz odlikovanje optuženika: Zna li Milanović da će predmet protiv Zlatana Mije Jelića biti ustupljen Hrvatskoj
Najava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da će 4. augusta odlikovati Zlatana Miju Jelića, penzionisanog generala HVO-a, podigla je prašinu i izazvala burne reakcije u Bosni i Hercegovini.
03.08.2020. u 09:23
get url
text

Zlatan Mijo Jelić optužen je za ratne zločine počinjene u BiH. Od 2015. godine slobodno živi u susjednoj Hrvatskoj. No, on odbacuje optužnicu, tvrdi da je sve namontirano te da nije pobjegao jer on nije više državljanin BiH već samo Hrvatske.

- Onog trena kada je BiH potvrdila optužnicu protiv mene, istog momenta sam preko svog advokata tražio da se ta optužnica prebaci u Zagreb, gdje živim, gdje sam prijavljen i gdje sam se spreman suočiti s optužnicom jer ne bježim od bilo kakvih optužnica. Osjećam se nevin jer su sve laži i krivotvorenje - kaže Jelić.

Tužilaštvo BiH u januaru 2016. godine podiglo je optužnicu protiv njega zbog ubistva i ranjavanja ratnih zarobljenika u Mostaru 1993. godine. Prema optužnici, Jelić je kao general vojne policije HVO-a bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom Heliodrom u Mostaru u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika. Na dan podizanja optužnice 30. decembra 2015. godine dobio je dojavu da će biti uhapšen te je pobjegao iz Mostara s cijelom porodicom u Hrvatsku.

U optužnici se navodi da su izvođenja na prinudne radove obavljana uz odobrenje i suglasnost optuženog Jelića te da je usljed tog prisiljavanja na rad na prvoj liniji smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je oko 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano od pripadnika HVO-a.

Također, optuženi se tereti i da je odobravao odvođenje zarobljenika iz logora na prinudne radove na imanjima pojedinih dužnosnika HVO-a, kao i prisiljavanje zarobljenika na utovaranje i prijevoz opljačkane imovine stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti na području Mostara. Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti kazni počinioce. 

Optužnica protiv Zlatana Mije Jelića jedna je od najobimnijih optužnica za ratne zločine počinjene na području Mostara. Istraga je započela u Haškom tužilaštvu, te je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH. Ono je planiralo na suđenju pozvati više od 200 svjedoka, a uz optužnicu je bilo priloženo više od 1.100 dokaznih materijala

Ovaj bjegunac i optuženik za ratne zločine najčešće se može vidjeti u poznatim kafanama Makarske, gdje bezbrižno ćaska sa prijateljima.

U junu ove godine Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva Hrvatske da se predmet protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj jer je nedostupan bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Iz Državnog suda su BIRN-urekli da je Tužilaštvo 18. oktobra 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, jer je optuženi nedostupan organima gonjenja BiH.

- Nakon što je Tužilaštvo BiH po nalogu Suda od oštećenih uzelo izjave u povodu prijedloga za ustupanje krivičnog gonjenja Republici Hrvatskoj, Sud je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, te da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen - navedeno iz Suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.