open-navfaktor-logo
search
Usklađivanje u aprilu
Utvrđen koeficijent za egzistencijalnu novčanu naknadu za boračku populaciju
Egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni demobilisani borci koji imaju 57 i više godina.
Faktor
28.03.2024. u 18:31
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata donijela odluku kojom se utvrđuje koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade demobiliziranim braniocima i članovima njihovih porodica za period januar - mart 2024. godine .
- Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđenog iznosa članom 22. Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, bit će utvrđena visina mjesečne naknade - saopćeno je iz Vlade FBiH.
Dodaje se kako je za ovu namjenu odobreno 61,6 miliona KM.
Egzistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa primaju nezaposleni demobilisani borci koji imaju 57 i više godina. Ova naknada po mjesecu provedenom u odbrani zemlje iznosi pet KM.
Kako nam je rečeno u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, u aprilu će ići usklađivanje naknada prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena (švicarska formula), pa još ne znaju za koji procenat tačno će biti uvećane naknade.
U Bužetu FBiH za ovu godinu predviđeno je povećane egzistencijalnih naknada za 3,3 posto a što je 16 feninga po mjesecu provedenom u odbrani domovine. Tako onaj ko je do sada 180 KM pomoći sa povećanjem će imati 185, 94 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.