open-navfaktor-logo
search
Proglas
Usvojeni ciljevi Pokreta socijalne pravde i demokratije
Krajnji cilj djelovanja Pokreta je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije
29.06.2019. u 13:35
get url
text

Danas se u Sarajevu održava Osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije, Pokret SPD. Na ovoj sjednici će biti usvojen Proglas u kojem između ostalog stoji:

"Bosna i Hercegovina se, od Daytonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon općih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini.

Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao.

Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe u apatija je opće društveno stanje.

Susjedne se države sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, posebno OHR, ne poduzimaju mjere na koje su se obavezale i koje bi morale činiti.

Načela na kojima će pokret djelovati su:

- Očuvanje i jačanje države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, proklamiranih UN Poveljom o ljudskim pravima i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama i slobodama Vijeća Evrope.

- Atinafšizam, demokratija, sloboda vjere i uvjerenja, sekularizam države i bogatstvo raznolikosti našeg društva

- Promocija temeljnih ideja i principa socijaldemokratije kao političke ideologije koja može integrirati bh. Društvo i državu i očuvati njihov multietnički karakter

- Socijalna pravda, solidarsnost i zaštita najugroženijih društvenih slojeva

- Evropske vrijednosti kao putokaz reformama koje vode BiH u euroatlanske integracije

- Jačanje povjerenja u državu kod mladih, kako bi svoje znanje i stvaralaštvo stavili u funkciju napretka zemlje, njenog izlaska iz stagnacije i političkih blokada.

Krajnji cilj djelovanja Pokreta je ujedinjenje ljevice u BiH, kao jedinstvene i snažne političke organizacije socijaldemokratske provenijencije“, stoji u Proglasu SPD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.