open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Usvojen novi plan u slučaju prekomjerne zagađenosti u KS, ograničenje kretanja prošireno na benzince
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo kojim, između ostalog, ograničenje kretanja vozila proširuju na benzince.
03.11.2023. u 14:13
get url
text

- Na osnovu istraživanja obavljenih u prethodnom periodu, te zaključaka vezanih za učešće i benzinskih vozila u zagađivanju zraka, mjere koje se odnose na ograničenje kretanja motornih vozila su proširene i na ova vozila. Tako se u epizodi "Upozorenje" ograničava kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom "Uzbune" i motori EURO 3 norme - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Još jedna od ključnih novina jeste ta da se ukida epizoda prekomjerne zagađenosti "Pripravnost", a ostaju samo "Upozorenje" i "Uzbuna". 

- Uvedene su, osim kontinuiranih, preventivne mjere koje se trebaju primijenjivati prije početka sezone grijanja - dodaje se u saopćenju.

Sniženi su pragovi za proglašenje epizoda prekomjerne zagađenosti.

- Sniženi su pragovi za proglašenje epizoda za PM10 čestice, tako da će se "Upozorenje" umjesto na 150 µ/m3 proglašavati na 90 µ/m3, a "Uzbuna" umjesto 300 µ/m3 na 200 µ/m3 - navedeno je. 

Kako je saopćeno, ovaj novi plan pripremilo je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS u saradnji sa Uredom Svjetske banke u BiH i uz preporuke stranog konsultanta, a nakon analize do sada preduzimanih mjera, kao i komparacija sa iskustvima drugih gradova Evrope i šire koji imaju slične probleme sa zagađenošću zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.