open-navfaktor-logo
search
Kardinalovo pismo
Ured Vinka Puljića: Izvinjavamo se Džaferoviću i Izetbegoviću, greška nije bila namjerna
Ureda nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića oglasio se u vezi s tekstom koji je Faktor danas objavio, a u kojem smo naveli da je kardinal pisao bh. institucijama i upoznao ih kako je pisao i Vatikanu te da je u tom pismu naveo kako se protiv njega i katolika na ovim prostorima vodi hajka. 
13.05.2020. u 22:41
get url
text

Kardinal je pisao ili odgovarao na upit "jednoj državnoj instituciji mjerodavnoj za ljudska prava", kako se navodi iz njegovog ureda, a u vezi sa "bleiburškom misom" najavljenom za 16. maj u Sarajevu. Dakle, iz Ureda kardinala navode da nije tačno da je pisao instituciji, nego je pisao, ali kao odgovor na raniji upit koji je dobio iz te institucije. 

VEZANI TEKST - Puljić pisao i Vatikanu: Tvrdi da se protiv njega vodi hajka, optužuje Komšića i Izetbegovića, za kojeg "ne zna" da nije u Predsjedništvu

- Također je tačno da se, bez ikakve namjere i u brzom pisanju, dogodila štamparska greška te da je, umjesto člana Predsjedništva gospodina Džaferovića napisano ime gospodina Izetbegovića. Budući da u spomenutoj instituciji jako dobro znaju, ko koju službu obnaša, njima je sasvim jasno da je riječ o nenamjernoj štamparskoj grešci. Ovom prigodom iz kardinalovog ureda upućuju izvinjenje gospodinu Džaferoviću i gospodinu Izetbegoviću - stoji u saopćenju koje je objavila Katolička tiskovna agencija.

Kada je riječ o sadržaju pisma, iz Ureda Vinka Puljića saopćili su "da ne žele objavljivati spomenuto pismo jer ono nije bilo namijenjeno javnosti nego samo mjerodavnoj osobi iz naslovljene institucije i to kao kratki odgovor na njihov službeni upit. Oni koji, iz samo njima znanih razloga, nisu htjeli objaviti cjelovito pismo nego su napravili vlastitu konstrukciju, mogu objaviti cjeloviti dopis ili objasniti zašto to nisu učinili". 

- I bez citiranja nekih rečenica nije teško zaključiti kako se ovih dana osjeća kardinal Puljić i brojni katolici u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kao odgovor u vezi s tim, Kardinalovog Ureda podsjećaju na današnju izjavu biskupa Biskupske konferencije BiH - navodi se. 

U ostatku pisma koji Faktor danas nije citirao navode se manje-više do sada poznate stvari. Pa tako stoji da "biskupi hrvatskog govornog područja zaduže jednog biskupa da u ime svih biskupa služe misu za stradale u ratu, a posebno u poraću nakon povratka sa Bleiburškog polja". Stoji i to da je nakon 15 godina ponovo došao red na Puljića, da je on to prihvatio te da zbog pandemije COVID-19 nije mu bilo moguće putovati izvan BiH. Misu će slaviti u Katedrali bez prisustva vjernika. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.