open-navfaktor-logo
search
Partneri za stolom
Uoči sastanka u Konjicu: Hoće li se "Trojka" suprotstaviti Dodiku ili će ponovo pristati na ucjene
U Konjicu će sutra biti održan sastanak predstavnika stranaka "Trojke" sa delegacijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice. Kako je saopćila Socijaldemokratska partija, koalicioni partneri sastat će se u hotelu Garden City sa početkom u 11 sati.
29.06.2023. u 16:29
get url
text

Podsjetimo, sastanak dolazi nakon burne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Prijedlog zakona kojim se zabranjuje provedba presuda Ustavnog suda BiH na teritoriji manjeg bh. entiteta.  Predstavnici iz Federacije BiH i međunarodne zajednice su ocijenili da je riječ o "udaru na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH", s izuzetkom Rusije koja je podržala taj zakon.

VEZANI TEKST - Dodik: Dolazimo sutra u Konjic na razgovor s "Trojkom", imamo otvorena pitanja, ne provodimo plan secesije, ali...

Postupak NSRS-a, koji je iznudio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u nastojanju da potkopa rad Ustavnog suda BiH, dovelo je do prve velike krize u vladajućoj koaliciji na državnom nivou od koje se, nakon izbora 2022, očekivalo da napokon pokrene reformske procese u zemlji. 

Zastupnici u NSRS-u su se također složili da srpski predstavnici u državnim institucijama neće sudjelovati ni u kakvim razgovorima o reformama potrebnim za integraciju BiH u Evropsku uniju dok se ne reformira Ustavni sud i ukine Ured visokog predstavnika.

Dodik je danas u Banjoj Luci potvrdio da dolazi na sastanak sa koalicionim partnerima, te je izjavio "kako će Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine biti definitivan sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH". Ovim je jasno stavio do znanja da od svojih stavova neće odustati.

- Imamo i prijetnje, daje nam se nekakav rok, to je ludo i glupo... Muslimanima odgovara ovakav Ustavni sud. Tamo su dva člana iz Stranke demokratske akcije i tri stranca. Ovakav blesav sud ne može se poštovati - rekao je Dodik te naglasio kako RS nema plan secesije, ali i "da neće prezati od toga da izađe iz BiH".

Naglasio je kako će od svojih partnera na državnom nivou na sutrašnjim razgovorima insistirati na ministru finansija BiH, odnosno na imenovanju Srđana Amidžića koji je novi prijedlog SNSD-a za ovu poziciju, a bit će govora i o raspodjeli novca.

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka stavit će veto na Dodikov zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Sve ovo otvara pitanje opstanka vlasti na državnom nivou.

Hoće li "Trojka" konačno pokazati kapacitet da se suprotstavi Dodikovim otvorenim udarima na državu ili će ponovo pristati na ucjene koje bi išle na štetu države i praviti kompromise, bit će poznato sutra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.