open-navfaktor-logo
search
Vakcinacija u toku
UKC Tuzla: U toku uspostava novog Covid-odjela za srednje teške pacijente
Na Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) bit će uspostavljen još jedan odjel za zbrinjavanje srednje teških pacijenata oboljelih od COVID-19, potvrdio je direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.
23.03.2021. u 15:53
get url
text
Klinika za psihijatriju UKC-a Tuzla
Klinika za psihijatriju UKC-a Tuzla

- Već smo postavili 20 kreveta na Klinici za psihijatriju, a u planu nam je da ih bude ukupno 40. Ne vjerujem da će nam taj prostor trebati, ali moramo biti spremni. Pored 20 kreveta tamo smo već dopremili i boce s kisikom - kaže Jusufović.

UKC Tuzla već ima dvije Covid-bolnice jednu na Klinici za zarazne bolesti, a drugu na Klinci za plućne bolesti u sklopu koje se nalazi i Respiratorni centar za najteže slučajeve.

- Covid-bolnica Klinike za zarazne bolesti popunjena je 70, a Klinike za plućne bolesti 65 posto. Širimo kapacitet i postojećih Covid-bolnica, pa smo u izolatorij Plućne klinike jučer dodali još deset kreveta, očistili smo prizemlje Klinike za zarazne bolesti da bi dobili dodatni prostor - navodi Jusufović.

Prema njegovim riječima pored 125 kreveta na zaraznom i ukupno 130 na plućnom te pomenuti poseban odjel koji se uspostavlja na Klinici za psihijatriju, Covid-odjel imaju i Klinika za dječije bolesti sa 18 kreveta i Ginekološka klinika sa 20-ak kreveta.

- U posljednjih nekoliko dana broj Covid-pozitivnih pacijenata koji su hospitalizirani kreće se od 150 do 160, što znači da još nismo dosegli nivo iz prve polovine novembra kada smo imali 200. Međutim, pola od hospitaliziranih su u teškom stanju, a četvrtina je u kritičnom stanju - kaže direktor UKC-a Tuzla.

U UKC-u Tuzla u toku je vakcinacija osoblja protiv koronavirusa i do sada je imunizirano više od 600 zaposlenika, a vakcinu je jučer primio i direktor Jusufović. Tome dodajmo i da je 530 zaposlenika UKC-a prebolovalo koronavirus, što znači da se broj onih koji su na nekih način zaštićeni blizu polovine, jer ova zdravstvena ustanova ima oko 2.500 zaposlenih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.