open-navfaktor-logo
search
Liječenje teško oboljelih
UKC Tuzla u problemima: Povučena jedina ponuda za nabavku linearnog akceleratora
Nabavka linearnog akceleratora na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla ponovno se iskomplicirala. U toku je drugi tenderski postupak za nabavku aparata kojim se obavlja radioterapija, odnosno zračenje oboljelih od karcinoma, a jedina ponuda koja je poslana nakon drugog javnog poziva je povučena. Tome je prethodila žalba druge firme, koja nije ni poslala ponudu na tender.
13.12.2023. u 20:03
get url
text

Vršilac dužnosti (v. d.) direktora UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović potvrdio je za Faktor ove informacije nakon konsultacija sa Službom za nabavke UKC-a.

- Drugi tender za nabavku linearnog akceleratora objavljen je 23. oktobra, a 23. novembra pristigla je žalba. Otvaranje ponuda trebalo je biti održano 11. decembra. Jedini ponuđač je, nakon što je saznao da postoji žalba, povukao prijavu. Žalbu je uputila firma koja uopće nije ni istakla ponudu na tenderu - pojasnio je za Faktor Tulumović.

On dodaje da je UKC u zakonskom roku odgovorio na žalbu te da se sada čeka odluka Ured za razmatranje žalbi, nakon koje će se ponovno moći dostaviti ponude za nabavku linearnog akceleratora.

- Nakon što je prvi tender oboren, mi smo na drugom tenderu, raspisanom 23. oktobra, postupili u skladu sa svim kriterijima koje je predložio Ured za razmatranje žalbi - ističe Tulumović.

UKC Tuzla radioterapiju ne obavlja od marta ove godine, kada su stari uređaju povučeni iz upotrebe. Krajem marta raspisan je prvi tendar za nabavku linearnog akceleratora, koji je nakon niza žalbi poništen te je u oktobru raspisan novi. Za to vrijeme pacijenti kojima je zračenje neophodno u liječenju karcinoma idu u druge medicinske centre u BiH, odnosno u Mostar, Zenicu i Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.