open-navfaktor-logo
search
SUTRA U SARAJEVU
Ujedinjenje ljevice: Na Osnivačku skupštinu Pokreta SPD dolaze Lagumdžija, Lazović, Komšić...
Skupštinu je sazvao Inicijativni odbor za osnivanje ovog pokreta, koji čine Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, brojni članovi DF-a na čelu s predsjednikom te stranke Željkom Komšićem, među kojima su Dževad Adžem, Dženan Đonlagić, Alma Kratina, Milan Dunović, Hanka Vajzović...
28.06.2019. u 17:56
get url
text

Sutra ( 29. juni) u Sarajevu će biti održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije, na kojoj će biti izabrano Predsjedništvo koje će imati do 25 članova. Još uvijek nije definirano da li će Pokret SPD biti registriran kao stranka ili nevladina organizacija.  

Skupštinu je sazvao Inicijativni odbor za osnivanje ovog pokreta, koji čine Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, brojni članovi DF-a na čelu s predsjednikom te stranke Željkom Komšićem, među kojima su Dževad Adžem, Dženan Đonlagić, Alma Kratina, Milan Dunović, Hanka Vajzović, Reuf Bajrović iz Građanskog saveza, a očekuje se dolazak još nekih zvučna imena iz javnog života, 

Predsjedavajući Inicijativnog odbora Pokret socijalne pravde i demokratije je prof.dr. Ivo Komšić.

Upravo zbog inicijative za formiranje Pokreta, iz SDP-a BiH su isključeni Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić, dok su Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović isključeni jer su prihvatili pozicije savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kako je ranije izjavio Miro Lazović, SPD je pokušaj ujedinjenja ljevice odnosno građanskih alternativa, intelektualaca da izvrše javni pritisak na građanske opcije kako bi se pokušali oduprijeti etničkim politikama.

-Nad državom i dalje lebde sjene ratnih ciljeva koji se prikrivaju politički i opasnost su nad BiH - rekao je nedavno Lazović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.