open-navfaktor-logo
search
Šta rade nadležni
Ugostitelji u FBiH još čekaju upute kako urediti prostorije za pušenje
Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji počela je 28. maja prošle godine, a kazne bi se trebale početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata. Međutim, ugostitelji kažu da još nisu utvrđeni propisi te da od nadležnih i dalje čekaju upute kako urediti posebne prostorije za pušenje u objektima.
17.01.2024. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je donijela zabrana pušenja na javnim mjestima: Naplata "paprenih" kazni od naredne godine

Zakon propisuje zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Zabranjuje se upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

Upotreba je zabranjena i u drugim javnim ustanovama, preduzećima i pravnim licima gdje se obavlja proizvodni proces, u zatvorenim objektima u kojima se održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, vrši snimanje i emitiranje, održavaju sjednice i drugi organizirani skupovi građana, osim u za to predviđenim prostorijama.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić izjavio je za Faktor da nikada nisu dobili upute kako trebaju biti organizovane posebne prostorije, te smatra da zakon nije provodiv.

- Ništa nismo konkretno dobili niti je urađeno što je najavljivano. Čekamo da nam kažu tehničke uvjete, od kvadrature do ventilacije i ionizacije zraka. Još se niko nije javio da je dobio ili da mu je neko izvršio kontrolu ugostiteljskog objekta. Što je najgore, nisu nas, struku konsultovali - govori Hadžić.

Dodaje da je već više od 20 godina veliki broj ugostitelja samoinicijativno odredio prostor za nepušače. Pita se šta su vlast i Ministarstvo zdravlja FBiH uradili na aerozagađenju od kojeg umire više ljudi.

- Ovo je duhanski lobij preko naših leđa. Ne brinu se oni o našem zdravlju - smatra Hadžić.

Kako su ranije kazali za Faktor iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), kazne će se početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, što znači da će inspekcijske mjere u međuvremenu biti preventivne.

- Kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno – kažu iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.