open-navfaktor-logo
search
Prozvali tužioce
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Procesuirati odgovorne za najdužu opsadu jednog grada
Udruženje žrtava i svjedoka genocida je prošle godine, na tridesetu godišnjicu opsade Sarajeva, izdalo brošuru pod nazivom "Sarajevo 30 godina bez optužnice".
05.04.2023. u 12:10
get url
text

- Primarni cilj je bio da probudimo interes Tužilaštava o procesuiranju odgovornih za najdužu opsadu jednog grada u historiji čovječanstva, odgovornih za svakodnevno snajperisanje, granatiranje, koji nažalost do sada nisu bili interes Tužilaštva Bosne i Hercegovine - saopoćeno je iz Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Ove godine, na 31. godišnjicu, pozivaju tužioce u Tužilaštvu BiH da pokrenu postupke protiv osoba odgovornih za snajperisanje civila Sarajeva, kao i osoba za neselektivno granatiranje civila Sarajeva. Ukoliko nisu u mogućnosti da pokrenu postupke da kažu javno, zbog čega ili koga, iz Udruženja pozivaju tužioce da podnesu ostavke u odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.

- Bilo koji postupak od navedenih je znak poštovanja prema žrtvama i njihovim porodicama - navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, povodom 31. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.