open-navfaktor-logo
search
Centralna manifestacija
U Vogošći obilježena 31. godišnjica od pogibije Zlatnih ljiljana Hakije Mrše i Remzije Veje  
U organizaciji Udruženja boraca Bosnae Zelene beretke Općine Vogošća, danas je obilježena 31. godišnjica od pogibije Zlatnih ljiljana Hakije Mrše i Remzije Veje.   
28.12.2023. u 16:29
get url
text

Centralna manifestacija upriličena je na Gradskom stadionu koji nosi ime upravo po heroju Hakiji Mrši, gdje je ovom prilikom položeno cvijeće i odata počast. Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji se prisutnima obratio prigodnim govorom.  

- Na mjesta stradanja naših heroja vraćamo se iznova i iznova, kroz čitavu godinu, ta mjesta ne puštamo zaboravu i njihova imena su dio naše historije. Danas slavimo dva naša heroja, dobitnike najvećih ratnih priznanja, ali prije svega sinova koji su pred sobom imali čitavu budućnost. U čast njima, ali i svim našim šehidima mi njegujemo kulturu sjećanja, istovremeno braneću našu stečenu slobodu. Iskoristio bih priliku i da se zahvalim svima vama koji radite na očuvanju i njegovanju projekata sjećanja na području općine Vogošća, gdje podrška Ministarstva svakako neće izostati - poručio je ministar Osmanović.  

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović, kao i predsjednik Udruženja boraca Bosnae Zelene beretke Općine Vogošća Bilal Bogilović, a održan je i historijski čas koji je posvjedočio hrabrim podvizima heroja Vogošće.   

U jednoj od najžešćih bitaka za Mujkića brdo, koja je vođena u decembru 1992. godine, Remzija Vejo je položio svoj život spašavajući svog zamjenika Hakiju Mršu i saborce koji su bili u neprijateljskom okruženju.   

Hakija Mršo, rođen je 1963. godine u Ilovici kod Goražda. Ispoljavao je izuzetnu hrabrost u borbenim dejstvima koja su se izvodila na padinama brda Žuč. Poginuo je na Mujkića brdu na dužnosti komandira čete Vogošćanskog odreda. Nekoliko dana prije pogibije uručeno mu je najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”. U spomen na njega fudbalski stadion u Vogošći nosi njegovo ime, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.