open-navfaktor-logo
search
Ništa do naredne sedmice
U RS vakcinacija protiv gripe počela u utorak, u FBiH neki gradovi još nisu dobili vakcine
Distribucija oko 40.000 doza vakcine protiv sezonske gripe na području Federacije BiH privodi se kraju.
26.11.2020. u 21:58
get url
text

Kako nam je kazao Rade Marković uposlenik Pharma Macc BiH, firme koja godinama vrši distribuciju vakcina na području naše zemlje, ostala su još dva grada – Zenica i Travnik, ali će i do tih odredišta dodaje, najvjerovatnije do kraja dana, stići određeni broj doza.

Javna ustanova "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo dobit će 9.400 doza vakcine.

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika, Higijensko-epidemiološka služba napravila je plan vakcinacije, koja će se provoditi na 64 lokaliteta uključujući i domove zdravlja.

- Sve je spremno i nadam se da ćemo početkom naredne sedmice krenuti sa vakcinacijom rizičnih grupa. Zbog epidemiološke situacije, kako bismo izbjegli gužve i kontakte ljudi, određeno je da će se vakcinacija svaki dan provoditi po dva sata, ujutro od osam do 10 sati – kazao je Šarkić.

Podsjetimo, u utorak je putem kantonalnih zavoda za javno zdravstvo počela distribucija i 10.000 doza vakcina protiv sezonske gripe koje je nabavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH za zdravstvene radnike sa područja ovog entiteta.

U entitetu RS u utorak je počela vakcinacija protiv sezonske gripe. Institut za javno zdravlje RS za ovu sezonu nabavio je 20.000 doza za besplatnu vakcinaciju i 5.000 doza za komercijalnu upotrebu, a jedna košta 26 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.