open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
U Prozoru zatvorena fabrika Rama-Tex, 16 radnica zaraženo koronavirusom
U općini Prozor zatvorena je fabrika Rama-Tex, sa ispostavom na Gračacu, jer je 16 radnica zaraženo virusom korona, potvrdila je direktor Doma zdravlja u ovoj općini  Mara Anđelić.
23.09.2020. u 17:05
get url
text

Bio je to razlog da se bez odlaganja obustavi rad u ovom tekstilnom pogonu te da se za sve uposlenike odredi samoizolacija.
 
  - Iako od njemačkog partnera imamo narudžbe robe iz naših tvornica, ne želimo ništa riskirati i potpuno ćemo zaustaviti rad u pogonu na Gračacu, vjerojatno na 15 dana. Izvršit ćemo potpunu dezinfekciju prostora i robe. Najvažnije je da se oboljeli uposlenici oporave, ozdrave, pa onda nastavljamo sa radom - kaže Dragomir Čuljat, vlasnik Rama -Texa.
 
  - Prethodne sedmice smo imali dvije pacijentice koje su imale simptome i testirane su, s tim da jedna sedam dana nije bila na poslu, a druga je bila tri dana prije testiranja. To je bio razlog da testiramo sve žene koje rade u toj tvornici. Od 25 testiranih 15 je bilo pozitivno, što je objavila i epidemiološka služba, a sada smo dobili još jedan nalaz, tako da je u pitanju 16 osoba - pojasnila je doktorica Doma zdravlja Prozor Mara Anđelić.
 
Ona je napomenula da je u toku stavljanje svih kontakata u izolaciju.

- Kada su se pojavile prve pozitivne osobe, Fabrika je dezinfikovana i uvedene su neke mjere, ali to je očito bilo prekasno, vjerovatno zbog klimatizacije i svih okolnosti, tako da će Fabrika sada biti potpuno zatvorena - rekla je Anđelić.

Ona je navela da osobe koje su negativne idu u izolaciju, kao i svi njihovi kontakti, dok će se stanje pratiti i dalje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.