open-navfaktor-logo
search
Potvrdili u Energoinvestu
U poskupljenje gasa od 3,9 posto uračunato i povećanje cijene transporta Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije danas je objavilo da je prirodni gas morao poskupjeti za 3,9 posto, te da se radi o redovnom usaglašavanju tromjesečnih cijena koje diktira Gazprom, a ne o novom ugovoru Energoinvesta i Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo.
30.01.2024. u 11:18
get url
text

VEZANI TEKST - Vlade FBiH i RS-a dogovorile trogodišnji ugovor za transport gasa za KS

Iz Energoinvesta, snabdjedvača prirodnim gasom Bosne i Hercegovine, potvrdili su za Faktor da je na njihov prijedlog Vlada FBiH odobrila poskupljenje gasa za 3,9 posto.

- Navedeni zahtjev od 3,9 posto, osim povećanja cijene gasa Gazproma, sadrži i povećanje od 0,45 posto, koje je rezultat povećane cijene transporta od transportera Sarajevo-gas Istočno Sarajevo. Nakon što su vlade Federacije BiH i RS-a dogovorile trogodišnji ugovor za transport gasa za Kanton Sarajevo sa novom cijenom, uz povećanje cijene transporta sa 11,1 na 14,1 marku, po 1.000 kubnih metara gasa. Stoga kao rezultat dogovora, razlika nove cijene transporta gasa odobrena operatoru Istočno Sarajevo je obračunata već od 1. januara, u sklopu prvog kvartala 2024. godine, potrošačima gasa u Federaciji BiH i u Istočnom Sarajevu – kažu iz Energoinvesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.