open-navfaktor-logo
search
Prava rijetkost
U ovoj sarajevskoj ulici možete vidjeti prave prirodne dragulje, džinovske sekvoje, ginko bilobu, vajmutov bor...
Botanički vrt u malom sa neobičnim i rijetkim drvećem na planeti može se vidjeti u jednoj sarajevskoj ulici na Grbavici.
18.01.2024. u 20:47
get url
text

Pažnju će vam privući prekrasne džinovske sekvoje čije porijeklo je sa zapadne padine Sierra Nevade u Californiji.

U Americi su pod nacionalnom zaštitom i ne smiju se sjeći.

Džinovska sekvoja ili mamutovac može narasti i do 100 metara. Kora je debela 75 centimetara, a dostiže starost i do tri i po hiljade godina.

Nekoliko ovih impresivnih stabala krasi Sarajevo, tačnije ulicu Topal Osman-paše.

Džinovska sekvoja

I to nije sve. U ulici Topal Osman-paše ćete ćete vidjeti i ginko bilobu, biljku koja vodi porijeklo iz Azije, tačnije, Kine. U zimskom periodu krošnje su ogoljele, ali u proljeće i ljeto osvajaju svojim zelenilom. Svako od ovih stabala na sebi ima natpis. Možda je sa ponekog drveta i otpao, ali zamijeni se novim.

Ginko biloba

Naučnici su otkrili tajnu dugovječnosti ginko biljke, koja može da živi i više od hiljadu godina. U istraživanju je otkriveno da stablo pravi zaštitne hemikalije koje ga hrane u slučaju bolesti i suše. Ovo je posljednja preživjela biljka iz dugog niza drevnih stabala, sa fosilima iz vremena dinosaurusa.

Ginko biloba u Topal Osman-paše ljeti 

Stabla ginka imaju zadivljujuću otpornost na stresne uvjete i onečišćenja okoline, zbog toga se sve češće sadi i u gradskim područjima.

Zbog izuzetne ljekovitosti, sve je češća i sadnja ginka na plantažama radi potreba u farmaceutskoj industriji. Prva saznanja o ljekovitosti ginka stigla su iz Kine gdje se koristio za pomoć kod dišnih bolesti i opekotina.

Pedesetih godina prošlog stoljeća dobiveni su prvi ekstrakti iz lišća ginka, a do danas je poznato više od stotinu proizvoda na bazi ekstrakta ginka. Dokazano je da proizvodi od ginka pomažu kod alergija, dišnih bolesti, demencije, zatim poboljšava cirkulaciju i jača imunitet.

U prelijepom "botaničkom vrtu" na Grbavici ćete ugledati i tulipanovac, stablo iz porodice magnolijevki.

Tu je i bijeli bor koji može narasti do 40 metara. Raste na Kavkazu, Krimu, Pirinejskom i Balkanskom poluostrvu i evo u Bosni i Hercegovini u Sarajevu.

Bijeli bor 

Ulicu Topal Osman-paše krasi i vajmutov bor koji je porijeklom iz Amerike, koji također raste i do 40 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.