open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
U NSRS-u o prijenosu nadležnosti: Dodiku sat vremena obraćanja, predsjednicima stranaka po 10 minuta
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o povlačenju ranije datih saglasnosti, odnosno vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo počet će danas u 12 sati u Banjoj Luci.
10.12.2021. u 09:22
get url
text

Na dnevnom redu su četiri informacije - Informacija o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, prijenosu nadležnosti u pravosudnim institucijama BiH, zatim prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i Deklaracija o ustavnim principima.

O svim tačkama bit će objedinjena rasprava.

VEZANI TEKST - Predstavnicima OHR-a zabranjeno prisustvo sjednici NSRS-a: Neka gledaju na TV-u

Članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku dozvoljeno je uvodno obraćanje od sat vremena, a predsjednicima parlamentarnih stranaka od po 10 minuta.

Predsjedavajući NSRS-a Denis Šulić jučer je izjavio da Kancelariji OHR-a nije dozvoljeno prisustvo na sjednici, jer su samo poslali obavještenje, a nisu tražili dozvolu, za razliku od Kancelarije Evropske unije čiji će predstavnici biti na posebnoj sjednici.

Šefovi opozicionih zastupničkih klubova u NSRS-u ranije su potvrdili da će učestvovati na ovoj posebnoj sjednici, iako su je prethodno nazvali "prevarom i kampanjom SNSD-a", ali nisu najavili kako će glasati.

Što se tiče informacija o prijenosu nadležnosti, u svakoj od njih predviđeni su zaključci koji idu ka tome da entitetska skupština prvo povuče ranije date saglasnosti RS-a na određene oblasti (Oružane snage BiH, indirektne poreze i osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH).

Zatim se predlaže zaključak kojim se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje entitetske zakone koji će regulisati sporne oblasti, kako bi na taj način na prostoru RS-a prestali da važe državni zakoni.

Što se tiče Deklaracije o ustavnim principima, u njoj se predlaže donošenje novog teksta Ustava RS, prema kojem bi glavni grad Republike Srpske bila Banja Luka, a Pale prijestolnica.

U Deklaraciji se navodi i da su svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik "neustavni" jer nisu doneseni po predviđenoj ustavnoj proceduri od Parlamentarne skupštine BiH.

Ocijenjeno je i da djelovanje Ustavnog suda BiH, "koji se stavio u funkciju potvrđivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time mijenjao ustavnu strukturu BiH utvrđenu međunarodnim ugovorom", nanosi veliku štetu odnosima u BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti.

- Brojnim odlukama Ustavnog suda BiH otimaju se nadležnosti RS-u, a njena imovina stavlja se u nadležnost BiH bez ikakvog ustavnog osnova - navedeno je.

U predloženom tekstu Deklaracije se ističe i "pravo Narodne skupštine i Vlade RS-a da obustave primjenu bilo kog akta, mjere ili aktivnosti organa i institucija na nivou BiH, a koji nemaju osnov u Ustavu BiH i nisu izričito Ustavom BiH utvrđeni kao nadležnost organa na nivou BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.