open-navfaktor-logo
search
Po nalogu tužilaštva
U Nikšiću uhapšen crnogorski policajac, osumnjičen za ratne zločine u Hadžićima
Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, Specijalno policijsko odjeljenje je danas, u Nikšiću, uhapsilo crnogorskog državljanina i službnika Uprave policije, Z.G., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, na teritoriji općine Hadžići, u Bosni i Hercegovini, za vrijeme ratnih dešavanja 1992.godine, navodi se u saopćenju SDT-a koje potpisuje portparol Vukas Radonjić.
20.12.2023. u 15:03
get url
text

U toku je, kako je navedeno, pretresanje stanova i drugih prostorija Z.G. na više lokacija u Crnoj Gori, radi prikupljanja i drugih dokaza o krivičnom djelu.

 - Z.G. bit će u zakonskom roku sproveden specijalnoj tužiteljici specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog - naveli su iz SDT-a.

Više od 600 stanovnika Hadžića poginulo je i ubijeno tokom rata. Od tog broja, 250 Hadžićana su se vodili kao nestala lica, a ni dan danas nisu pronađeni ostaci njih 90. U logorima su ubijena 94 logoraša iz Hadžića, i to: Lukavica 46, Hadžići 26, Svrake 11, Kula 7, te po jedan logoraš u Dretelju, Foči, Kalinoviku i Prozoru. Kroz logore u Hadžićima je prošlo 906 osoba, od čega 756 Hadžićana.

Uzimajući u obzir da se status logoraša dobije tek nakon provedena 72 sata u logoru, broj lica koja su bila zatvarana po 1 ili 2 dana je nekoliko hiljada. Nisu u logore zatvarani samo vojno sposobni muškarci. Bilo je tu staraca, žena, djece, što svi preživjeli Hadžićani dobro znaju. Stotine je svjedočenja preživjelih, kako iz rata, tako i sa svjedočenja na sudovima nakon rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.