open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
U Kantonu Sarajevo testirano 189 osoba, dvije zaražene koronavirusom
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav kazala je da je jučer testirano 189 osoba, od čega su dvije pozitivne na koronavirus.
10.04.2020. u 13:45
get url
text

U izolatoriju na Podhrastovima smješteno je osam pacijenata. U prisilnu izolaciju smještene su četiri osobe koje su kršile izrečene mjere kućne izolacije.

Od 30. septembra 2019. godine do 5. aprila 2020. evidentirano je akutnih respiratornih infekcija 66.601, bolesti sličnih gripi 9.810, a teških respiratornih infekcija koji su završili na hospitalizaciji bilo je 15.

U protekloj sedmici evidentirano je 212 akutnih respiratornih infekcija, te oboljenja sličnih gripi 18.

- U ovom periodu mjeseca aprila doći će do preklapanja koronavirusa i virusa sezonske influence, i s te strane smo veoma oprezni.

Pilav je istakla da je Krizni štab upoznat sa informacijom da se u Kantonu Sarajevo ne mogu vršiti obdukcije umrlih od koronavirusa.

- Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Sarajevu je nadležna institucija za to. Postoji pravilo kako se radi obdukcija umrlih od zaraznih bolesti, to nije neka novina. Krizni štab može uraditi to da možemo razgovarati o pružanju zaštitne opreme, i da preko Kantonalnog štaba CZ udovoljimo tim uvjetima. A da li postoje možda dodatni uvjeti, to je pitanje za Institut - pojasnila je Pilav.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.