open-navfaktor-logo
search
Genocid u Prijedoru
U Kamičanima danas kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka dvije žrtve
Kolektivna šehidska dženaza za dvije žrtve, Ferida (Hamdija) Sikirića i Izeta (Adem) Mešića, koji su 1992. godine ubijeni na području Prijedora, bit će klanjana danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, nakon čega će njihovi posmrtni ostaci biti ukopani.
20.07.2023. u 08:16
get url
text

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Kolona s posmrtnim ostacima ove dvije žrtve ispraćena je u srijedu iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu. 

Vjerski program danas počinje u 12 sati. Podne-namaz će se klanjati u 13.00, a dženaza-namaz u 13.30 sati, nakon čega će uslijediti prenošenje tabuta na mezarje i ukop.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani prilikom otkrivanja masovnih grobnica Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Ferid (Hamdija) Sikirić je rođen 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne gorbnice Hrastova Glavica. On će biti ukopan u šehidskom mezarju Hambarine.

Izet (Adem) Mešić je rođen 1960. godine u Prijedoru, a nestao je u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. Bit će ukopani na Šehidskom mezarju Skela.

Mirzet Mešić, koji će danas ukopati posmrtne ostatke brata Izeta, kaže da su se posljednji put vidjeli u aprilu 1992. godine. Nakon toga su i njega u maju odveli u logor, tako da nije znao ništa ni o njemu, ni o ostaloj braći i ocu.

- Kasnije sam saznao da su ubijeni. Četiri brata i otac su mi ubijeni, jedini sam ja preživio – kazao je Mirzet.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe u BiH kazao je da su do sada posmrtne ostatke ubijenih Prijedorčana našli na 503 lokacije, od toga u 73 masovne grobnice.

- Posmrtne ostatke smo našli u tri države, u deset različitih općina, što govori o razmjeri zločina – naveo je on.

Dodao je da osobe čiji posmrtni ostaci se još traže su žrtve najtežih ratnih zločina.

- U pitanju su najteži ratni zločini, kao što je grupa od 30 žena i djece s područja naselja Zecovi, koji su sistematski i planski ubijeni, a zločin je potom prikriven – naveo je Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.