open-navfaktor-logo
search
Sjećanja i obaveze
U Bihaću upriličeno obilježavanje Dana šehida: Položili su svoje živote za pravdu i slobodu, branili su svoju domovinu
Na šehidskom spomen obilježju "Humci" u Bihaću održana je centralno obilježavanje Dana šehida za Muftijstvo bihaćkog. Imami Medžlisa IZ Bihać su proučili Jasin, a dovu je proučio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji se poslije toga obratio prisutnima.
22.04.2023. u 16:53
get url
text

Moderator programa je bio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, a prisutni su bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici udružnenja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, šehidske porodice i brojni građani.

U svom obraćanju muftija Kudić je govorio o značaju žrtve koju su dali šehidi, kao i naše obaveze da na ovaj dan, ali i svaki drugi njegujemo sjećanje i poštovanje prema posebno odabranim stvorenjima - šehidima.

- Više puta smo citirali ajete u kojima se navodi da Allah između svojim robova ima ljude koje On izabere da svjedoče Njegovu vjeru i da postanu šehidi. Šehidi su položili svoje živote za pravdu i slobodu i branili su svoju domovinu i svoju vjeru. Šehid je nazvan šehidom - svjedokom, jer je on živ, on je šehid jer Allah i Njegovi meleki svjedoče njemu da je šehid, jer ga samo odabrani meleki milosti okružuju, a poslanici mu svjedoče da je svoj život dao za najviše ideale.

Čast je danas biti ovdje, na šehitlucima i s našom braćom i sestrama šehidima, sa njihovim porodicama, ali i sa herojima koji su se borili rame uz rame sa našim šehidima  - poručio je muftija Kudić.

On je istakao da se bliži ljetni period kada će Bošnjaci obilježavati dane kada je nad njima počinjen genocid i teški zločin, poput onoga što je počinjeno u Srebrenici i Prijedoru.

- Uskoro se približavamo ljetnim mjesecima kada obilježavamo stradanje Bošnjaka, od Prijedora do Srebrenice. Neka naša braća nisu ni imali priliku da se bore i da pruže otpor, a ubijeni su u svojim kućama i na svojim ognjištima. Mi ne možemo znati šta će se desiti i na koji način možemo biti iskušani, ali nikako ne smijemo dozvoliti da nas zločinci zateknu nespremne, naivno vjerujući da se zlo ne može ponoviti.

Najveći pokazatelj u kom pravcu se kreću stvari jeste da se danas promovišu i nagrađuju osuđeni ratni zločinci. Danas jeste Dan šehida, ali je i dan našeg kolektivnog sjećanja i obaveze. Sjećanja na naše najbolje sinove, a obaveze da čuvamo vrijednosti za koje su si oni borili - naveo je.

Nakon ovog dijela programa, delegacije su položile cvijeće na predviđeno mjesto u sklopu spomen obilježja, a nakon toga je u Gradskoj džamiji u Bihaću proučena dova na hatmu, koju su proučili imami Medžlisa IZ Bihać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.