open-navfaktor-logo
search
Skupština odlučila
TVSA dobila NO: Članica i supruga urednika Mirze Sulejmanovića, šta je sa sukobom interesa!?
Edita Sulejmanović, koja je u ime SDP-a u Nadzornom odboru, supruga je Mirze Sulejmanovića, jednog od urednika na TVSA
04.11.2019. u 18:46
get url
text

Danas je Skupština JP Televizije Kantona Sarajevo (TVSA) na čijem je čelu predsjednica Danka Polovina-Mandić, a članice Dženita Alajbegović i Amira Varatanović izabrala novi Nadzorni odbor ove kantonalne TV kuće. 

Članovi Nadzornog odbora su Dubravko Barbarić (Demokratska fronta), Edita Sulejmanović (SDP BiH) te Avdija Hasanović (Narod i pravda).  

Edita Sulejmanović, koja je u ime SDP-a u Nadzornom odboru, supruga je Mirze Sulejmanovića, jednog od urednika na TVSA, te se u tom slučaju postavlja pitanje sukoba interesa. No, za Skupštinu koja ju je danas je imenovala to nije predstavljalo prepreku. 

Konkurs za direktora TVSA raspisao je 11. septembra stari Nadzorni odbor (Vlastimir Mijović, Dubravko Barbarić, Mirsad Pindžo) kojem je mandat istekao 21. septembra. 

Imenovanje direktora TVSA od samog početka predmetom je žestokih svađa i neslaganja na relaciji Narod i pravda i Naša stranka, zbog čega se i došlo u situaciju da je ova televizijska kuća posljednjih mjeseci doslovno "obezglavljena".  

Podsjetimo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković tražio je ostavku aktuelne vršiteljice dužnosti direktorice Kristine Ljevak zbog emitiranja spornog filma 11. jula.  

Stari Nadzorni odbor na sjednici održanoj 17. jula odbacio je prijavu Ljevak jer nije ispunjavala uvjete tražene konkursom. Za izvršnog direktora programa kao kandidat Naroda i pravde imenovan je Haris Dučić. 

Ljevak se prema izjavama koje je davala posljednjih dana u medijima izjasnila da se nije i nema namjeru kandidirati ponovo za ovu poziciju, te obznanila da je prekinula saradnju sa Našom strankom, čiji je prijedlog i bila za v.d. direktorice, a potom se javila na julski konkurs za mandat u trajanju od četiri godine, gdje nije ispunila uvjete.

Prema informacijama Faktora, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kolegama iz šestorke je saopćio da je Duška Jurišić, pomoćnica generalnog direktora BHRT-a prihvatila ponudu da bude direktorica TVSA.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.