open-navfaktor-logo
search
Detalji razgovora
Tvrdi da ga je Lavrov razumio: Dodik iz Rusije poručuje da EUFOR produžava misiju u BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je iz Rusije da misija Althea neće biti ugrožena nakon što joj u novembru istekne mandat.  
16.06.2022. u 22:09
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se pokajao zbog podrške misiji Althea i poručio: Njemačke trupe nisu dobrodošle

- Rusi ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Vijeću sigurnosti. Uvjeren sam da će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da Altheu treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH.

Mogu javno da kažem da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razumio to pitanje. Mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da Althea kao misija neće biti ugrožena u BiH – poručio je Dodik.

A samo prije dva mjeseca, Dodik je rekao da je pogriješio što je dao saglasnost da se produži misija Althea u BiH, odnosno snaga EUFOR-a.

- Ako me budu pitali za sljedeću godinu, neću dati. Paradiraju ovdje svakodnevno i pokušavaju da unesu nemir ili uvedu neku disciplinu - rekao je Dodik 7. aprila.

VEZANI TEKST - Wessely odgovorio Dodiku: EUFOR ostaje 100 posto posvećen BiH i evropskoj budućnosti

Krajem maja Dodik se posuo pepelom nakon razgovora sa  general-pukovnikom EUFOR-ove misije Althea u BiH Briceom Houdetom.

- Dodatno sam razumio ulogu misije Althea i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnosti. Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Vijeću sigurnosti, smatram da Predsjedništvo BiH treba da zatraži od EU da Althea nastavi svoju misiju u BiH - rekao je tada Dodik.

Na (ne)očekivanu promjenu Dodikovog stava vjerovatno su utjecali pritisci Zapada, ali i mogući savjeti iz Kremlja da sada nije pravi trenutak za "mirni razlaz u BiH". Nije isključeno da rusko "da" u Vijeću sigurnosti ima posebnu cijenu kada su u pitanju odnosi sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.