open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Tuzlanski kanton dobio rekordan budžet: Povećanje samo za plaće iznosi 32,8 miliona KM
Skupština Tuzlanskog kantona danas je usvojila budžet TK u rekordnom iznosu od 730 miliona KM. Najveći dio budžeta bit će utrošen na bruto plaće zaposlenih, blizu 368,9 miliona KM, a ova stavka povećana je za 32,8 miliona u odnosu na prošlogodišnji budžet TK.
21.02.2024. u 15:38
get url
text
Detalj sa današnje sjednice
Detalj sa današnje sjednice

- Najveći predloženi budžet imamo zbog iskazanih potreba prema Vladi TK. U budžet smo ugradili 61 miliona KM akumuliranog suficita iz ranijeg perioda, a imamo i 20 miliona koje smo dobili po osnovu zaduženja kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj nam je bio da intenziviramo kapitalne projekte od kojih bi izdvojio početak gradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli za šta je izdvojeno 12 miliona KM, početak rekonstrukcije zgrade Vlade TK za šta je odvojeno pet miliona, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice koja bi trebela koštati između dva i po i tri miliona, kao i gradnju zgrade Općinskog suda Lukavac koja će koštati oko tri miliona KM - rekao je ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Premijer TK Iran Halilagić posebno je istakao investicionu komponentu u ovogodišnjem budžetu, koji je danas usvojen po skraćenoj proceduri, jer nije ni usvajan u formi nacrta.

- Zadržali smo naknade za porodilje, jednokratnu pomoć za penzionere s najnižim penzijama i uveli pomoć udruženjima koja brinu o najugroženijim kategorijama društva. Izražena je investiciona komponenta u budžetu "teška" 136 miliona KM, u koju je uključeno kreditno zaduženje od 20 miliona KM. Predvidjeli smo ulaganje 30 miliona KM za jačenje policije, tačnije nabavku novih uniformi, opreme i 200 novih kadeta te 10 miliona za robne rezerve, čime ćemo postati prva ustavna jedinica u Bosni i Hercegovini koja će ispuniti standarde u ovoj oblasti. Također, kapitalni izdaci iznose osam miliona KM, a sredstva za mala i srednja preduzeća, kao vid podrške razvoju kantona, pet miliona KM. Za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija izdvojili smo dva miliona KM - navodi Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Inače, budžet je danas usvojen sa 21 glasom "za" i 10 suzdržanih, a niti jedan zastupnik nije glasao protiv.

- Budžet je rekordan, povećana su izdvajanja za socijalni sektor, investicije, ulaganja u privredu i poljoprivredu, imat ćemo i povećanje plaća budžetskih korisnika, daljenje ulaganje u sistem sigurnosti - kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Zastupnici opozicionih stranaka u Skupštini TK, Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP), Pokreta demokratske akcije (PDA) i Naše stranke (NS) prilikom glasanja su bili sudržani.

- Imamo inflatorne efekte koje smo imali i prošle godine, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH rezultiraju povećanjem prihoda, grantove Vlade FBiH koji iznose blizu 60 miliona KM, kao i kredit od 20 miliona KM i povećanje prihoda od PDV-a kroz izmjene zakona i to su razlozi za rekordan iznos budžeta. Za budžet se može reći sve osim da je razvojni. Ukupno se izdvaja 40-ak miliona KM za kapitalne projekte i to uglavnom namjenska sredstva, kao vodne naknade, promjena namjene zemljišta... Od budžetskih sredstava samo 13 miliona ide za kapitalne projekte, sve ostalo je potrošnja i to je činjenica. Ni tih 13 ne bi bilo da nije sredstava Vlade FBiH - kaže Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.