open-navfaktor-logo
search
Ekspresna provjera
Tužilaštvo HNK formiralo predmet, Čovićev HNS tvrdi da su Hrvatima oteti vijećnićki mandati
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona naredilo je u srijedu provjere navoda iz krivične prijave koju je podnio Hrvatski narodni sabor BiH o masovnim pevarama na nedjeljnim izborima u Mostaru.
23.12.2020. u 20:00
get url
text

VEZANI TEKST - Čović zvao Sattlera i Nelsona, tvrdi da "bošnjačke stranke" spremaju izborne prevare

- Tužilaštvo je formiralo predmet na temelju prijave Hrvatskog narodnog sabora. Policiji je naloženo provjeravanje tih navoda - rekla je za HINA-u Ana Rajič, glasnogovornica kantonalnog tužilaštva sa sjedištem u Mostaru.

Uz nadzor Tužilaštva provode provjere o navodnim izbornim prevarama i inženjeringu. Hrvatski narodni sabor, udruga u vlasništvu Dragana Čovića, uputio je dan nakon završetka izbornog procesa u Mostaru krivičnu prijavu tvrdeći da je analizom konačnog biračkog popisa za grad Mostar uočen veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na većinskim hrvatskim gradskim područjima koja su ujedno i izborne jedinice.

Izrazili su sumnje da su se bošnjački birači iz istočnog dijela grada fiktivno prijavljivali na nove adrese stanovanja u zapadnome dijelu Mostara samo zbog izbora kako bi utjecali na promjenu rezultata i otimanja nekoliko vijećničkih mandata Hrvatima. HNS tvrdi da je riječ o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.