open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović zvao Sattlera i Nelsona, tvrdi da "bošnjačke stranke" spremaju izborne prevare
Nakon što je nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS) uputila kaznenu prijavu Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) o navodnim zloupotrebama i izbornim prevarama za Lokalne izbore u gradu Mostaru, predsjednik te nevladine organizacije i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović obavio je telefonski razgovor s specijalnim predstavnikom EU-a Johannom Sattlerom i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.
19.12.2020. u 14:44
get url
text

Čović je, kako je saopćeno iz HDZ-a BiH, upozorio na „refleksije takvih poteza od strane bošnjačkih stranaka i njihovih satelita koje za cilj imaju izbacivanje hrvatskih stranaka iz vlasti kroz pokušaj izbornog inženjeringa i fiktivno prijavljivanje građana bošnjačke nacionalnosti“.

- Birački popisi ažurirani u augustu drastično su promijenjeni svega tri dana prije održavanja Lokalnih izbora u gradu Mostaru nakon 12 godina. Ovakvi potezi, osim dimenzije kaznenih i protuzakonitih radnji, imaju za cilj promjenu i utjecaja na izborni rezultat, što u konačnici može kompromitirati cjelokupan izborni proces – navodi se u saopćenju.

Specijalni predstavnik Sattler i američki ambasador Nelson dužni su, ocjenjuje se u saopćenju, biti upoznati s ovakvim radnjama zbog uloge i napora institucija koje predstavljaju da se Lokalni izbori konačno održe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.