open-navfaktor-logo
search
Šefica bh. diplomatije
Turković uputila demarš MVP-u Izraela, zatražila pojašnjenje stavova o Izbornom zakonu
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi Izraela u Tirani, a povodom Memoranduma koji je jučer objavljen u medijima.
09.08.2022. u 11:30
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada Izraela: Prijedlozi hrvatske strane o promjenama u Izbornom zakonu BiH su dobrodošli

Ministrica Turković je u reakciji zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta u bosansko-hercegovačkim medijima.

- Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini – navedeno je, između ostalog, u demaršu.

 

Jučer je u memorandumu Ambasade Izraela za BiH sa sjedištem u Tirani saopćeno da Izrael pozdravlja nedavne ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije BiH u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji kao i prijedlog hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona BiH. U memoradnumu je naglašeno da je jedan od načina da se održe ključni principi za održiv i provodiv sistem konsocijacijske demokratije, legitimno predstavljanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.