open-navfaktor-logo
search
Zadovoljni upravom
TRZ Hadžići: Radnici dobili osam zaostalih plaća i sve redovne, zbog posla stalno zapošljavaju nove ljude
Radnici Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići dobili su svih osam zaostalih plaća, a od maja, nakon što im je došao novi direktor Ismo Hebibović, redovno svaki mjesec, dobijaju plaće.
18.08.2022. u 19:53
get url
text

Kazao nam je to Esnaf Hebibović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžić, a ono što ohrabruje, dodaje, je i dva miliona ugovorenih poslova do kraja ove godine.

Esnaf Begović

- Prije nekoliko dana dobili smo plaće za juli i tako je od maja. Ono što radnike raduje je i da ima posla, nešta radimo za sebe, nešta za Pretis i Igman, a kupili smo i neke mašine koje nam trebaju tokom rada - govori Begović te dodaje da nova uprava polako vraća i nagomilane dugove firme.

VEZANI TEKST - Tehničko-remontni zavod Hadžići: "Od kirija za iznajmljene prostore radnicima kupujemo hranu"

Od nekad prosperitetnog preduzeća, koje je zapošljavalo 1.700 ljudi, prošle godine ostalo ih je svega 40-ak. No, Hebibović ističe kako se i u tom dijelu stvari pomiču sa mrtve tačke.

- U jednom trenutku preduzeće je spalo na pet, šest radnika u proizvodnji. Sada posla ima za oko 40-ak radnika i stalno nam dolaze novi jer nam trebaju u proizvodnji – navodi Begović.

Podsjetimo, zbog šest plaća koje im je u tom trenutku dugovala bivša uprava, neuplaćenih doprinosa od marta 2021, ali i zbog posla kojeg nisu imali od kraja 2019. godine, radnici TRZ Hadžići 22. novembra prošle godine stupili su u generalni štrajk.

- Nas je bivši direktor Meho Rekić doveo do ruba propasti, sve što je valjalo u ovoj firmi on je tokom svoje vladavine, uništio. Iskreno bili smo skeptični i zbog Hebibovića koji je početkom godine imenovan na mjesto Rekića. Hebibović je prije nas bio direktor preduzeća Zrak, a znamo da ni njima ne cvjetaju ruže. Međutim, radnici su zadovoljni dosadašnjim radom nove uprave koja se zaista trudi da nam, prije svega, osigura da imamo posla i redovna primanja. Osim toga, svim radnicima uplaćeno je PIO i zdravstveno osiguranje, pa nakon više mjeseci i mi i naše porodice možemo bez problema kod ljekara. Sve što je od lijekova na esencijalnoj listi ne plaćamo. Nećemo ih previše hvaliti, ali ako nova uprava ovako nastavi raditi, bit će dobro – rekao je Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.