open-navfaktor-logo
search
Likvidiran u Mostaru
To su ti "nositelji europskih vrijednosti": Čovićevi ljudi na komemoraciji ratnom zločincu Marku Maki Radiću!
Najbliži saradnici lidera HDZBiH Dragana Čovića, koji obavljaju visoke funkcije i u stranci i u Vladi HNK danas su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru prisustvovali komemoraciju ratnom zločincu Marku Radiću Maki, kojeg je prije dva dana ubio njegov ratni saborac i saučesnik u zlodjelima Josip Cvitanović Cviki.  
11.11.2020. u 18:58
get url
text

U prvom redu sjedili su premijer HNK Nevenko Herceg i ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Slađan Bevanda. 

Kako se Čović voli hvaliti u javnosti da su on i HDZ "nositelji europskih vrijednosti", bit će da je po njegovim mjerilima nazočnost komemoraciji ubijenom ratnom zločincu jedna od tih vrijednosti. 

VEZANI TEKST - Nezvanične informacije: U Mostaru ubijen osuđeni ratni zločinac Marko Maka Radić

Ista ona vrijednost koju je pokazao prije nekoliko godina, kada je u Busovači dočekao još jednog osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića. Isto tako, ne treba zaboraviti da je jedini Čović šutio kada je Radovan Karadžić za zločine osuđen na doživotnu robiju. Posjećivao je haške uznike, presuđenu "šestorku" u Hagu, ali je pri tome zaobišao pripadnike HVO-a iz Posavine koji su optuženi za ratne zločine. 

Marko Maka Radić, podsjetimo, pravosnažno je osuđen na 21 godinu zatvora 2011. godine. Kazna mu je u Sudu BiH izrečena zbog zločina protiv čovječnosti, mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Iza rešetaka je trebao ostati do 2027. godine, ali Čovićev odani vojnik, ministar pravde BiH Josip Grubeša omogućio mu je da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora, tako da je Radić na slobodu izašao 2018. godine. 

Radić i Josip Cvitanović Cviki, koji ga je i ubio preksinoć ispred zgrade u kojoj je živio, bili su ključni akteri krvavog napada na Bošnjake u Mostaru za Bajram 10. februara 1997. godine.

Za ubistvo Šefika Sulejmanovića, teško ranjavanje Seida Maksumića i Safeta Radoša i ranjavanje još 22 osobe, nikad nisu odgovarali. Prošlo je 23 godine, a suđenje optuženima je u nekoliko navrata započinjano pa prekidano.

Tokom agresije na našu zemlju, komandovao je u okviru Druge brigade HVO-a koju je utemeljio upravo HDZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.