open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Teška pitanja, a Čović težak tip: Prijatelji iz "Trojke" pristali na HDZ-ovu igru, pa se spetljali u objašnjenjima
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović prošle je sedmice kazao da su se HDZ, SNSD i "Trojka" obavezali da do kraja ove sedmice usaglase tri zakona za koja su naveli da su evropski uvjet, među njima i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, gdje se između ostalog mijenja način izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. 
13.02.2024. u 14:24
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sve kolege su se složile, jasno je kako će se birati "hrvatski član" Predsjedništva BiH

Kazao je i da su na sastanku prije 15-ak dana u Mostaru "prijatelji iz 'Trojke'" prihvatili HDZ-ov model izbora tog člana Predsjedništva BiH.

Pored Čovića je, dok je to govorio, bio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kao predstavnik "Trojke", koji nije reagirao niti negirao. Formirane su neke radne grupe, a na kraju će biti onako kako lideri stranaka dogovore.

Čović je bacio rukavicu "Trojki", na njegove se uvjete pristalo (pod izgovorom ispunjavanja evropskih uvjeta iako izmjena načina izbora "hrvatskog" člana Predsjedništva nije nikakav uvjet da u martu dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u EU), a onda su proteklih dana krenula objašnjenja preko gostovanja u medijima i statusa na društvenim mrežama. Unutar same "Trojke" sada različito govore. 

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u državnom parlamentu, jutros je za FTV kazala da je fascinira polemika u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH.

- Ne mogu da vjerujem da li je zlonamjerno ili stvar nezanja da ne možemo zovnuti nekog ustavnog eksperta koji će potvrditi da se ne može mijenjati način izbora članova Predsjedništva BiH bez izmjena Ustava. A za izmjenu Ustava treba dvotrećinska većina - dodala je Ćudić, napomenuvši da su u jednoj nevjerovatnoj situaciji da raspravljaju o osnovnim činjenicama. 

Rekla je da treba da se ide ka otvaranju pregovora o članstvu BiH u Evropskoj uniji, a onda da otvore sva teška pitanja. 

Na pitanje šta dobija HDZ predlaganjem izmjena načina izbora člana Predsjedništva ako ne može bez promjene Ustava, Ćudić je kazala da HNS postaje u nekoj mjeri nervozan i dešava se pluralizacija hrvatskog političkog prostora, te da ako djelujete ranjivi kao HDZ, mora se pokazati određena dinamika i prema HNS-u i HDZ-ovim biračima.

S druge strane, zastupnica NiP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mia Karamehić-Abazović dan ranije je kazala je da je Izborni zakon i u dijelu koji se odnosi na promjenu načina izbora članova Predsjedništva jedan od prioriteta vlasti. Tvrdi i da se kroz Izborni zakon može promijeniti način izbora. 

- Ako već izlazimo iz paketa nužnih izmjena (koje se tiču transparentnosti izbora), da onda riješimo sve, i to što muči HNS... - dodala je Karamehić-Abazović.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH, na društvenim mrežama je naveo da je on jedan od brojnih građana BiH koji se ne mogu kandidovati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, te da on neće podržati rješenje kojim će deseci hiljada ljudi nastaviti biti diskriminirani na ovaj način.

Ako nema izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a, nema ni evropskih zakona - Čović je "prijateljima iz 'Trojke'" bacio rukavicu u ruke. A "Trojka" je sve založila upravo radi famoznog otvaranja pregovora sa Evrospkom unijom. Sad su između udovoljavanja Čoviću, na šta su već pristali sudeći barem po njegovim tvrdnjama, i objašnjavanja vlastitim biračima, ali i dijelovima međunarodne zajednice, u kojem smjeru zapravo vode ovu zemlju?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.