open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Tabaković o bojkotu komemorativne sjednice Općine, pozivu Tužilaštvu BiH i fotografijama Srba na putu
Predsjedavajući kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković za Faktor je objasnio zašto bošnjački odbornici, izuzev predsjednika skupštine Salke Tursunovića, nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici Općinskog vijeća Srebrenica.
10.07.2022. u 13:43
get url
text

On je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reaguje na najave da će se u Srebrenici na 27. godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima, u jednom crkvenom objektu prikazati film u kojem se pojavljuje Ratko Mladić.

Tabaković je prokomentirao i postavljanje fotografija poginulih Srba na putu od Bratunca prema Potočarima.

Čemu sjednica kada ne priznaju žrtve

- Mi Bošnjaci općenito nismo prisustvovali sjednici jer nema potrebe održavati komemorativnu sjednicu, posvetiti je nevino ubijenim žrtvama a ne priznavati istovremeno te žrtve. Kada predstavnici lokalne vlasti iz reda srpskih političkih partija priznaju žrtve i zločin genocida, onda ćemo s njima pristupiti iskreno na isti način da odajemo počast svim žrtvama.

Mi Bošnjaci nemamo problem da svim nevino ubijenim žrtvama odamo poštu, to radimo sa poštovanjem svjesni da sve nevine žrtve zaslužuju pažnju. Kada oni jasno budu priznali zločin genocida onda će to biti sasvim iskreno - kazao nam je Tabaković.

Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine.

Sankcionisati one koji negiraju genocid

- Kada je riječ o najavi prikazivanja tog filma, na potezu je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ima obavezu da u skladu sa Krivičnim zakonom sankcioniše one koji negiraju zločin genocida, koji javno veličaju ratne zločine i zločince, što je kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.

Njihova je to obaveza. Ukoliko ne budu reagovali, onda su se svrstali na stranu onih koji negiraju genocid i zločine i veličaju ratne zločine i zločince. Taj film žele da prikažu u jednom crkvenom objektu - kazao je Tabaković.

Prorusko udruženje "Istočna alternativa", čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula u 17 sati prikazati film o "oslobađanju Srebrenice" u objektu "Despot Stefan Lazarević", koji je dio parohijskog doma.

Nisu naredili da se slike uklone, već da se pomjere

Tabaković se osvrnuo i na fotografije ubijenih Srba koje su od jučer postavljene duž puta od Bratunca prema Potočarima.

- Mislim da je to pokušaj Srđana Rankića, načelnika Bratunca, kojem se priprema opoziv, da skrene pažnju na sebe ali zloupotrebljavajući žrtve. Mi ne znamo da li su na slikama civilne ili vojne žrtve. Ali znamo da su na ovom području uglavnom ginuli vojnici vojske koja je presuđena za genocid i najveće ratne zločine. To je Rankićevo skretanje pažnje pred referendum koji mu je pripremljen - govori Tabaković i dodaje:

- Radi se o još jednoj mudroj podvali tužilaštva entiteta RS i policije. Oni su izdali nalog da se sklone slike sa javnih površina. Dakle, ovo je provokacija i dizanje tenzija oko 11. jula. Ovo je skup visokog rizika i oni su mogli narediti da sve što nije bilo najavljeno u sklopu obilježavanja 11. jula, da se ukloni. Dakle, nije izdata naredba da se uklone fotografije nego da se pomjere sa javne površine u privatnu, pomjerene su samo pola metra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.