open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Svi optuženi u predmetu "Dobrovoljačka" izjasnili su se da nisu krivi
Svi optuženi u predmetu "Dobrovoljačka" izjasnili su se danas da nisu krivi u vezi sa događajima od 3. maja 1992. godine u toj ulici u Sarajevu.
12.07.2022. u 12:41
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka" - Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH u kojoj se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme obavljanja tadašnjih funkcija u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

{$galerijaFotografija}

Na upit Sudskog vijeća da li su razumjeli šta im se stavlja na teret, optuženi Bakir Alispahić je kazao da ne razumije optužnicu.

- Čitao sam je pet puta, ali nisam razumio optužnicu - kazao je Alispahić.

VEZANI TEKST - Generali, veterani i žrtve genocida: Tražimo istragu ko je, kako i zašto uhapsio Aliju Izetbegovića!

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optuženima u ovom predmetu suđenje će početi u narednih 60 dana.

0J4A5379.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.